Leden 1969: zbožná přání a výprodej iluzí

3. leden 2014

Koláž z projevů a vystoupení ledna 1969. Fráze politiků, zoufalství a ironie umělců, analýzy a bonmoty filozofů, upřímnost studentů. Jedno z posledních zastavení mezi zdivočelým psem okupace a dlouhověkým vlkem Husákovy normalizace.

Leden 1969 byl pokračováním v cestě, kterou československá společnost nastoupila (či lépe byla nastoupena) po srpnové okupaci. Propast mezi politiky a občany se dále zvětšovala a cenzura posilovala.

V našem pořadu uslyšíte rozdíl mezi projevy stranických špiček – a to těch titulárně reformních – na straně jedné: prezident Ludvík Svoboda (novoroční projev), Josef Smrkovský (faktický projev k rezignaci na funkci předsedy parlamentu) a první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček (rozhlasový a televizní projev, vybrána nepřesvědčivá pasáž o nutnosti vzájemné důvěry).

Na druhé straně pak nabízíme srovnání s projevy umělců, studentů, ale i komunistických reformátorů v nižších funkcích.

Tato vystoupení jsou někdy až nečekaně svobodná a ze známých jmen se v pořadu objeví například herci Miroslav Horníček, Julius Satinský a Milan Lasica, Emília Vašáryová, František Dibarbora režiséři Evald Schorm a Štefan Uher i filosof Karel Kosík.

Tragický čin Jana Palacha a další lednové události, které s ním souvisely, budou zařazeny do samostatného pořadu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio