Unikátní záznam tiskovky z roku 1954: Únosy, návraty a zpravodajština s navrátilci do toho našeho socialistického ráje

17. srpen 2020

Inscenované tiskové konference a rozhovory s dobrovolnými i nedobrovolnými navrátilci do socialistického ráje. Žánr dnes poněkud pozapomenutý, ale v dobách nedávno minulých propagandisticky poměrně hojně využívaný.

Čtěte také

Inspirací pro tento pořad bylo výročí úmrtí Bohumila Laušmana (9. května 1963) v ruzyňské věznici. Tento muž byl politikem sociální demokracie a v předválečné, válečné a těsně poválečné době zastával řadu stranických i státních funkcí.

Těsně před únorem 1948 byl, jako kompromisní kandidát, zvolen předsedou sociální demokracie a jeho nerozhodné stanovisko v únorových dnech prakticky napomohlo komunistickému převzetí moci.

Z námětska premiéra do exilu

Poté byl několik měsíců náměstkem předsedy vlády, následně ředitelem Slovenských elektráren v Bratislavě a na konci roku 1949 odešel do exilu. Pobýval v Jugoslávii a Rakousku, odkud byl v prosinci 1953 unesen Státní bezpečností do Československa.

Čtěte také

O několik měsíců později vystoupil - pod vlivem pohrůžek a slibů - na zinscenované tiskové konferenci, kde komunistickým propagandistickým slovníkem napadal poúnorový exil, Západ i domácí protikomunistický odboj. Přesto byl dále vězněn a ve vězení nakonec pravděpodobně zavražděn.

Unikátní záznam z roku 1954

V pořadu uslyšíte ukázky z jeho tiskové konference z roku 1954. Z téhož roku pocházejí také ukázky z tiskové konference mladého hlasatele RFE zadrženého při návratu z ilegální cesty do Československa.

Následuje rozhovor s navrátilkyní, která odešla do zahraničí v roce 1968 a do Československa se vrátila o tři roky později. Velmi osobitým rozhlasovým žánrem - zvláště v období normalizace - byl "komentovaný záznam z tiskové konference s naším navrátivším se zpravodajcem XY". Uslyšíte ukázky ze čtyř těchto konferencí čtyř různých mužů, mezi nimiž samozřejmě nechybí Pavel Minařík a Tomáš Řezáč.

Různé podoby a odstíny propagandy pak uzavírá záznam z roku 1981, v němž velmi svérázná paní, která se vrátila z tehdejšího západního Německa, hovoří o záludnostech života na Západě.

Poslechněte si reprízu pořadu Únosy, návraty a zpravodajština z cyklu Archiv plus. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související