Václav Havel předprezidentský

7. říjen 2016

Nahrávek hlasu Václava Havla jako prezidenta (případně exprezidenta) se v archivu Českého rozhlasu nachází velké množství, stejně jako záznamů z listopadových dnů roku 1989. Těch starších je však výrazně méně.

Kromě jednoho unikátu jsou to vlastně jen nahrávky rozhovorů pro rozhlasové stanice Svobodná Evropa, Hlas Ameriky a BBC z let 1986 až 1989 s velmi proměnlivou zvukovou kvalitou. Pro poznání Havlovy osobnosti jsou však velmi důležité.

Rozhovory a zmínky o Havlovi

Zmíněný unikát je ukázka ze svobodného pookupačního a protiokupačního vysílání Československého rozhlasu v srpnu 1968. Václav Havel se v něm, spolu s Janem Třískou, podílel na severočeském vysílání. Ani on se v emočně vypjaté době neubránil patosu, jinak pro něj velmi netypickému.

Dalšími nahrávkami je pak první dochovaná rozhlasová zmínka o Havlovi v cyklu 50 let československého divadla 1918-1968 z července 1968 a dále zpráva v zahraniční části rozhlasových novin o udělení rakouské státní ceny za evropskou literaturu Václavu Havlovi. To už se psal červenec 1969, v čele KSČ byl už čtvrt roku Gustáv Husák, nezávislý tisk byl systematicky likvidován a s ním i poslední zbytky svobody.

Uslyšíte i ukázky z Havlových her

Dalším zdrojem, ze kterého jsme čerpali, jsou hry Václava Havla. Představíme vám, samozřejmě prostřednictvím ukázek, dvě: aktovky Vernisáž a Audience. První z nich byla vysílána v silvestrovském pořadu rozhlasové stanice Svobodná Evropa v roce 1977 a role obsadili Karel Kryl, Rozina Jadrná-Pokorná a Miroslav Patera.

Zazní i ukázky ze dvou verzí Havlovy hry Audience. První pochází rovněž z vysílání Svobodné Evropy a natočena byla v roce 1976 (čtou redaktoři RFE Špringl, Valenta, Schulz a Hoppová). Druhá verze je slavná tuzemská nahrávka z roku 1978, ve které hrají Pavel Landovský a Václav Havel sám.

Jako svého druhu kuriozitu jsme zařadili ještě úryvek věnovaný přímo Havlovi z více než osmdesátiminutového projevu Vasila Biľaka v pražském Žofíně na aktivu komunistů Československého rozhlasu v prosinci 1972.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio