Deformované zdravotní pojištění pro cizince?

13. duben 2013
Zaostřeno na cizince

Cizinec v Česku musí mít uzavřené zdravotní pojištění, jinak tu jeho pobyt není legální. Pokud tu ale nemá trvalý pobyt, nebo není zaměstnán, musí si platit tzv. komerční zdravotní pojištění u české pojišťovny. To je drahé a nepokrývá zdaleka ani běžné lékařské úkony.

Cizinec tedy platí za produkt, který není kvalitní, a žádná konkurence netlačí pojišťovny, aby na něm příliš měnila - pojištění je přece ze zákona povinné. Proč je trh se zdravotním pojištěním pro cizince takto deformovaný? A lze očekávat, že se v dohledné době změní? Tomu se bude věnovat pořad Zaostřeno.

V systému zdravotního pojištění je mnoho nespravedlností a z pohledu trhu nelogičností. Oksana z Ukrajiny byla například řadu let zaměstnaná v různých českých firmách a zaměstnavatel za ní odváděl sociální a zdravotní pojištění do veřejného systému. Když ale Oksana otěhotněla, zaměstnavatel s ní rozvázal smlouvu a ona byla ze dne na den vyškrtnuta z veřejného zdravotního pojištění. Těhotenskou péči a porod si musela hradit ze svého. Peníze, které vložila do systému veřejného zdravotního pojištění už nikdy neuvidí.

Podobný problém řeší americký podnikatel Bob (jeho pravé jméno má Český rozhlas k dispozici). Jeho americké pojištění do zahraničí je mnohem kvalitnější, on však musí pravidelně skládat zhruba 40 000 Kč v hotovosti na přepážce české komerční pojišťovny - aby mu pak při lékařské prohlídce jeho lékař oznámil, že léky na chřipku, které mu předepíše, jeho česká pojišťovna nehradí. Bob tak platí vlastně třikrát: americké pojišťovně, české pojišťovně a za vlastní ošetření lékaři či v lékárně.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) pro Český rozhlas připustil, že zdravotní pojištění pro cizince je problém. Ministerstvo zdravotnictví následně poslalo vyjádření, že v souvislosti s nově připravovaným zákonem o pobytu cizinců a o veřejném pojištění by se měl rozšířit okruh cizinců spadajících do veřejného zdravotního pojištění o osoby samostatně výdělečně činné. Současně by zákon měl nařídit, aby komerční pojištění odpovídalo rozsahem tomu veřejnému. O konečné podobě a definitivním začátku platnosti nového zákona o pobytu cizinců zatím nejsou žádné informace.

Hosté: Oksana (Ukrajina), Bob (USA), Konstantin Popsujevič (pojišťovna Maxima), ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), MUDr. Helena Hnilicová (1. Lékařská fakulta UK), JUDR. Pavel Pořízek (Vedoucí Kanceláře Veřejného ochránce práv), Pavel Čižinský (Multikulturní centrum Praha)

autoři: Daniela Vrbová , msp
Spustit audio