Proč (ne)jsou Turci v Česku?

5. duben 2014
Zaostřeno na cizince

Turků v Česku rozhodně nepotkáte tolik, jako například v Německu nebo ve Vídni. Český statistický úřad jich ke konci roku 2012 evidoval 1508, a to včetně devatenácti žadatelů o azyl.

Data o jídelnách s kebabem a tureckých restauracích Český statistický úřad bohužel nesbírá, takže tady se musíme spolehnout na empirický odhad vlastním okem – a i tady zřejmě vede Německo a Rakousko.

Kdo jsou Turci v Česku? Proč sem přicházejí, jsou napojeni na nějaké širší skupiny, například v Evropě? A co z turecké kultury tu chtějí prosazovat? Tomu se věnuje pořad Zaostřeno na cizince vysílaný 5. dubna 2014 na Českém rozhlase Plus.

Představíme vám dvě sdružení, která pořádají akce pro Turky a Čechy – a mnohé další národnosti a náboženství. Obě se snaží o dialog a vzájemné poznávání, obě zvou do svých řad skutečně pestrou škálu lidí a vedení obou sdružení s láskou hovoří o turecké kávě, čaji a tureckém jídle vůbec.

Rozdíly bychom našli dva hlavní: první sdružení, Mozaiky/Platform dialog, už funguje devět let a u jeho zrodu byli turečtí spolužáci na českých školách. Spolek ČeskoTurecko.cz funguje od konce listopadu 2013 a založil ho mladý česko-turecký pár.

Mozaiky se také hlásí k myšlenkám Fetullaha Gülena, umírněného islámského duchovního, který žije ve Spojených státech amerických. A současný turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, čerstvý vítěz komunálních voleb, jeho hnutí považuje za protivníka, který se jeho a jeho stranu AKP snaží zdiskreditovat.

Zakladatelé ČeskoTurecko.cz deklarují politickou otevřenost sdružení a přiznávají, že i když původně chtěli být apolitičtí, je politika pro Turky tak důležitým tématem, že se jí na setkání prostě nelze vyhnout.

Pravidelná Turkish Coffee Night, kterou sdružení Mozaiky/Platform Dialog pořádá každý měsíc v jeho prostorách v Praze. Podávají se domácí turecká jídla, pije se turecká káva a čaj a člověk tu může potkat skutečně pestrou škálu lidí.

O cílech Mozaik/Platform dialogu mluví v pořadu generální sekretář sdružení, Salih Yilmaz. Prakticky každý měsíc pořádá sdružení setkání nad tureckou kávou nebo čajem, kde se podávají domácí turecké pochutiny a člověk tu může zapříst hovor s lidmi, které v běžném životě hned tak nepotká. O začátcích, turecké komunitě na přelomu tisíciletí, ale i o víře a zkušenosti být muslimem v Česku, potom hovoří předseda Mozaik/Platform dialogu, Hüsseyin Özörencik.

Aktivity sdružení ČeskoTurecko.cz stojí a padají na činnosti česko-tureckého páru: Ece Ergüney a Milana Hnátka. Jejich ambice je být platformou nejen kulturní a sociální, ale i obchodní. A zaměřují se nejen na Turky v Česku, ale i na Čechy v Turecku. To jsou často české ženy, které si našly tureckého partnera. Takových párů je mnohem méně než těch, jejichž model ztělesňují slečna Ece a pan Milan.

Turecké politice se nakonec nevyhneme ani v pořadu Zaostřeno na cizince. Jaký je obraz Turecka v českých médiích a jak odpovídá realitě? Proč je problematické přebírat informace z oficiálních tureckých zdrojů? Kde shánět kvalitní informace o dění v Turecku?

A pro posluchače, kteří jezdí do Turecka hlavně na dovolenou all-inclusive: proč je důležité si před cestou zjistit, jak správně pít turecký čaj? Odpověď: aby se v Turecku vyspali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.