Mezinárodní koalice proti IS? Rozpory jsou obrovské a nepřekonatelné, tvrdí politolog Romancov

27. listopad 2015

Teroristy zničíme. V Moskvě se na tom shodli prezidenti Ruska a Francie, v názoru na Sýrii a Turecko se ale jejich pohledy liší. Francois Hollande a Vladimir Putin mluvili hlavně o boji proti takzvanému Islámskému státu a možnosti vytvoření široké koalice. Výsledky moskevské schůzky jsou ale málo konkrétní.

Státnici se shodli na předávání informací tajných služeb a koordinaci náletů. Prezident Hollande po pařížských útocích jednal už s prezidentem Obamou, kancléřkou Merkelovou, premiérem Cameronem a dalšími s cílem vytvořit širokou mezinárodní koalici zaměřenou na zničení Islámského státu. Jak úspěšná tato snaha je, a jaká budoucnost čeká válkou zdecimovanou Sýrii?

„Všichni proklamují snahu bojovat proti Islámskému státu, ale každý si chce přiznat konečné vítězství,“ upozornila v Dnešním Plusu komentátorka Tereza Spencerová z Literárních novin.

Dohady o tom, kdo bude jednou lídrem celého regionu, vznik skutečné společné koalice jen oddalují. „A IS na tom může jedině získat,“ dodala.

„Po zkušenostech z Iráku, Libye a dalších zemí mi připadá zatvrzelost Západu v Sýrii nepochopitelná,“ kritizovala Spencerová.

Podle ní pokusy vojenskou cestou „takzvaně demokratizovat“ skončily vždy „naprostou tragédií a faktickým rozvalem státu.“

„V Sýrii trváme už čtvrtým rokem na tom, že je třeba svrhnout stávající režim, aniž bychom měli za něj nějakou racionální náhradu,“ varovala novinářka.

Totéž platí i pro Rusko, které se podle Spencerové vydalo bojovat proti zbytku světa.

„Připadá mi neuvěřitelné, že nelze stále najít shodu v boji proti Islámskému státu,“ vyjádřila údiv novinářka.

Romancov: Bez dohody mezi Íránem a Saudskou Arábií klid v oblasti nebude

Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pochybuje, že se prezidentu Hollandovi podaří sjednotit koalici.

„Rozpory, které jsou jak na místě, tak mezi všemi důležitými státy, jsou obrovské, a v tuto chvíli se domnívám, že nepřeklenutelné,“ tvrdí politický geograf.

Ten je přesvědčen, že dokud nedojde k dohodě mezi Íránem a Saudskou Arábií, tak v oblasti klid nebude.

„Problém je, že demokracie je komplikovaný režim, a jeho přenesení do regionů, kde nemá vhodnou základnu, je strašně dlouhodobé, a my jsme výrazně netrpěliví,“ vysvětlil Romancov.

Syrský prezident Bašár Asad je ten, kdo je v regionu nejefektivnějším způsobem schopen uplatňovat fyzickou sílu a vynucovat klid v místech, které má pod kontrolou. „Výsledkem je ale přes 300 tisíc mrtvých a 7 milionů lidí vyhnaných ze svých domovů.“

Ani Rusko v tomto ohledu nemá možnost tento vývoj nějak zásadně ovlivnit, ani nemá vizi, co bude do budoucna, odhadl plány Ruska expert.

„Jsme momentálně v situaci, kdy je jakákoli aktivita špatná, pokud ji vnímáme jen v krátkodobém horizontu. Pro dlouhodobý horizont si musíme ujasnit, co chceme, a jak dlouho budeme ochotni do oblasti investovat prostředky i trpělivost,“ konstatoval Michael Romancov.

autoři: bur , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.