Mňoukající kočky si říkají hlavně o krmení a pozornost, zjistili vědci

16. březen 2016

Zamysleli jste se někdy nad tím, co vám chce kočka říct svým mňoukáním? Nebo jestli rozumí tomu, co jí říkáte?

Vědci z univerzit ve švédském Lundu a Linköpingu se rozhodli tuto záhadu rozluštit a spustili pětiletý projekt výzkumu kočičí řeči. Výsledkem by měl být jakýsi slovníček melodií, které kočky při mňoukání a vrnění vydávají.

„Zhruba 90 % kočičího mňoukání je podle vědců žádost o lidskou pozornost. Z toho v drtivé většině případů se kočky údajně dožadují krmení. V menší míře pak třeba chtějí, aby je člověk pustil tam, kam chtějí jít, případně se chtějí pomazlit,“ shrnuje představu vědců Ondřej Novák

Jak bude výzkum probíhat?

Základem výzkumu bude pozorování padesáti švédských koček, které budou navštěvovány a natáčeny v jejich domovech v různých situacích. „A potom budeme pomocí foneticko-lingvistických metod analyzovat zvuky, které kočky vydávaly, a budeme zkoumat, jestli jsou v jejich mňoukání nějaké vzory vztažené k různým situacím,“ přibližuje průběh výzkumu Susanne Schötz z univerzity ve švédském Lundu.

Švédští vědci chtějí také zjistit, na jakou barvu hlasu nebo na jaký tón kočky reagují pozitivně a na jaký negativně, jestli jinak reagují na muže a jinak na ženy, nebo jestli má na mňoukání nějaký vliv lidské nářečí.

Čtěte také

„Vědci chtějí vytvořit jakýsi návod nebo slovníček pro chovatele, ale i třeba veterináře,“ říká Ondřej Novák k praktickému využití tohoto výzkumu. „Pokud dokážeme pochopit, jak my, lidé, mluvíme ke kočkám, pomůže to všem lidem, kteří se o kočky starají,“ uzavírá Susanne Schötz.

Jak vypadá kočičí objetí? Jak kočky říkají „prosím, nikam nechoď“? A je nějaký rozdíl mezi mňoukáním divokých a domestikovaných koček? To si poslechněte v záznamu rozhovoru s Ondřejem Novákem.

autoři: bur , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.