Nechceme kapelu Ortel zakazovat, protestujeme proti pozvání od obce, říká organizátor petice Šenk

18. březen 2016

Dnes končí petiční akce namířená proti koncertu kontroverzní kapely Ortel, která má zahrát na tradiční Řípské pouti koncem dubna. Organizátoři chtějí petici se stovkami podpisů předat starostovi pořadatelské obce Krabčice po tomto víkendu.

V petici lidé podepisují, že jim vadí především texty Ortelu namířené proti menšinám, vazby kapely na zakázanou Dělnickou stranu, neonacistickou kapelu Conflict 88 a ultrapravicovou scénu obecně.

„Já bych se nenazval přímo fanouškem, na skupině Ortel jsem byl dvakrát. Ale vadí mi to, co se děje kolem vystoupení této skupiny, ať už je to na Řípu nebo kdekoli jinde,“ říká předseda Demokratické strany zelených (DSZ) a zastupitel Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku Jiří Anderle, který se na vystoupení chystá.

Z jeho strany nejde o demonstraci, ale naopak se tak dohodli s dalšími občany v rámci obce. Uvádí, že cestu na koncert spojí s návštěvou Klenče pod Řípem, která je jejich partnerskou obcí. „Velkým lákadlem je samozřejmě koncert skupiny Ortel, která se umístila na 2. místě v anketě Zlatý slavík,“ říká Anderle.

Organizátor petice Adam Šenk, zástupce petičního výboru:

„Podle předběžných odhadů se pohybujeme mezi 500 a 1000 podpisů – hlavním cílem bylo, aby vedení obce Krabčice usoudilo, že tento koncert není vhodný a došlo k jeho zrušení, což bohužel k tomu asi nedojde. Chtěli jsme zároveň vůbec informovat o tom, proč se nám to zdá problematické – a umožnit lidem podpis a vyjádřit svůj názor.“

Šenkovi a organizátorům celé petiční akce vadí texty kapely, které se podle něj pohybují na hraně. Jak uvádí: „Nechceme tu kapelu zakazovat, ale upozornit na to, že není dobré zvát je na akce.“

„Myslím si, že lidé, kteří tu petici podepisují nebo ji organizují, tak nikdy na té kapele nebyli. Myslím si, že i média tu hysterii podporují. Na petici mi vadí, že všichni účastníci jsou označeni jako přívrženci xenofobie a nenávisti, a že vystupují proti národnostním menšinám, sexuálním, náboženským – já si myslím, že to už je na trestní oznámení,“ říká v rozhovoru Anderle.

„My rozhodně neusilujeme o zákaz kapely globálně – je výsostné právo kapely a fanoušků tu kapelu poslouchat a organizovat koncerty – zakazovat je ale něco jiného, než přímo tu kapelu pozvat. Pokud někoho pozvete, tak předpokládáme, že máte nastudováno – pokud starosta kapelu pozve, tak názory legitimuje,“ říká Šenk.

„Koho jiného by měl pan starosta nebo obec Krabčice pozvat? Pozve toho, na kterou kapelu přijde nejvíc návštěvníků, chová se jako správný hospodář – proč by měl zvát kapelu na kterou nikdo nepřijde a prodělat na tom?“ říká v závěru rozhovoru Jiří Anderle.

autoři: rkr , bar
Spustit audio