Zachrání prasečí dárci naše poškozené orgány?

7. červen 2016

Nevratně poškozené lidské orgány lze nahradit buď těmi od dárce nebo orgány umělými. Poměrně novým způsobem je pěstování lidského orgánu uvnitř zárodečného stádia prasete.

S transplantací prasečích orgánů, zvláště ledvin, se experimentovalo už poměrně dávno. Bylo to ale v době, kdy se o mechanismech zodpovědných za odmítání nových orgánů moc nevědělo.

„Velmi intenzivně se v posledních 20 letech pracovalo na tzv. humanizaci prasat,“ uvedl v Dnešním Plusu ředitel Ústavu molekulární biologie Akademie věd Václav Hořejší.

Tím je míněna výměna některých genů, které dělají potíže při odhojování transplantátů v lidském organismu. V injekcích lidského genomu do prasat pokročili nejdále vědci z univerzity v Kalifornii.

„Na začátku vědci musí vypnout geny zodpovědné za vývoj prasečího orgánu, poté se do uvolněného prostoru vloží lidské embryonální buňky z těla pacienta. Pak se začne prasečí embryo vyvíjet, už ale s lidským orgánem,“ popsal celý proces ředitel.

Poté by se vývoj přerušil v určité fázi vývoje embrya, a základ lidského orgánu by se mohl transplantovat člověku. „Vývoj tohoto orgánu už by byl dokončen v lidském těle,“ dodal Hořejší.

Už několik let se jako dobrý pokusný orgán jeví být slinivka břišní, jediný přirozený producent inzulínu, v úvahu přicházejí ale také játra.

Kromě Spojených států je velkým tahounem těchto výzkumů také Japonsko, Jižní Korea i Taiwan. Podle Hořejšího je ale nejrychlejší vývoj v těchto technologiích ve Velké Británii.

„V několika posledních letech byly schváleny výzkumy na lidských embryích, které by asi bylo problematické schválit v jiných zemích,“ vysvětlil vědec.

Velkou výhodou nového řešení je minimalizace možnosti odmítnutí transplantovaného orgánu. Kmenové buňky se berou přímo z těla pacienta, do kterého by později vložily, už v podobě nějakého orgánu. Problémy s odmítáním imunitním systémem úplně odpadly.

„V rovině experimentů bychom se mohli klinických výsledků dočkat možná už za pět let. Brání tomu ještě pořád opatrnost, možná i etické ohledy,“ konstatoval Václav Hořejší.

autoři: oci , ošv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.