Japonsko, mekka terapeutických robotů

10. červen 2016

Využívání robotů v péči o seniory je v Japonsku stále populárnější. Společnost Groove X oznámila, že začala vyrábět robota, který bude schopný reagovat na emoce, a to i bez toho, aby mluvil lidskou řečí.

Nový stroj bude připomínat robota R2D2 z filmové ságy Star Wars. Starým lidem by měl stroj pomoci hlavně od pocitu samoty.

Místo běžné řeči bude robot komunikovat pípáním. Odborníci tak chtějí komunikaci mezi robotem a člověkem převést více do roviny podvědomí.

Mezi další dovednosti robota patří i běžná pomoc seniorům, jako podávání předmětů, otevírání dveří a podobně.

Nově se v Japonsku klade důraz na to, aby robotům museli lidé asistovat. V případě, kdy robot funguje jako sluha, mají senioři pocit, že je robot pouhá věc. Navíc, když je po seniorech vyžadována fyzická aktivita, snadněji se udržují v dobré psychické i fyzické kondici.

I tak mají Japonci odlišný vztah k robotům, na rozdíl od zbytku světa.

Zatímco na Západě převládají spíše obavy z robotizace společnosti a řeší se také etická stránka robotiky, v Japonsku se naopak roboti berou jako síla, která přirozeně nahradí člověka.

Tamní inženýři ale kladou důraz ani ne tak na zvyšování inteligence u robotů, ale spíš na jejich schopnost učit se porozumět lidským emocím. Robot tím pádem dokáže reagovat sugestivněji ve styku s člověkem.

Jak robota naučit rozumět lidským emocím? Využívá se k tomu takzvaný deep learning.

V robotovi je neuronová síť, jakási imitace lidského mozku. Jednotlivé neurony se mezi sebou snaží komunikovat na základě konkrétních algoritmů. Stroj se tak postupně učí řešit sám nové problémy, tedy i rozumět emocím.

autoři: ono , oci
Spustit audio