Nahradí roboti lidi? Při tvorbě umělé inteligence vyvoláváme démona, říká zakladatel SpaceX

20. červen 2016

V nemocnicích v Ostendu a Liegu začal sloužit jako recepční robot Pepper. Pomáhá na oddělení pediatrie a geriatrie. Spolu s vývojem robotů se ale mezi odbornou veřejností objevují obavy z dopadu těchto inteligentních strojů na trh práce.

Robot Pepper umí mluvit 20 jazyky a rozpoznat, jestli mluví s mužem, ženou nebo dítětem. Unikátní je robot tím, že dokáže rozpoznat lidské emoce. Díky tomu přirozeněji odpovídá na otázky. Kromě hlasu může komunikovat i prostřednictvím displeje na hrudi. Představit si tohoto robota můžeme jako malou, lidskou postavu na kolečkách.

Japonská tradice

Terapeutický robot PARO v podobě malého tuleně

„Robot je 120 centimetrů vysoký, takže není to žádný Terminátor v kožené bundě v podání Arnolda Schwarzeneggera. Je to celkem milý a pozitivní robot. Pepper zastane spoustu práce, ale zatím nevystřídal žádného zaměstnance,“ popisuje ho Fabrice Goffin, spoluzakladatel firmy ZORA Robots, která vyvinula software pro robota Peppera.

Robot zastane práci běžné recepční, takže vítá návštěvníky nemocnice, zodpovídá základní dotazy. Nebo může návštěvníky zavést do pokoje, ve kterém leží jejich blízký. Pepper pochází z Japonska a tam má za sebou už delší historii. Běžně funguje v domovech důchodců jako náhrada za lidský personál. Dělá společnost seniorům a dokáže jim i pomoct se základními úkony denní potřeby, jako třeba otevřít dveře, podat sklenici vody a podobně.

Nahradí roboti lidi?

Klíčovým faktorem je cena. Pepper stojí 30 tisíc Euro. Takže masivní nahrazování recepčních by zatím nebylo moc rentabilní. Ale jsou obory, ve kterých už kvůli strojům lidé přicházejí o práci. A to hromadně. Třeba firma Foxconn, která vyrábí například produkty značky Apple, nahradila v čínských továrnách už 50 tisíc lidských pracovních míst právě roboty. A trend bude stále silnější.

Stroje zatím dokáží nejlépe nahradit činnosti, které se opakují, jsou mechanické a vyžadují soustředění na sadu ne příliš variabilních úkolů. Což je právě případ třeba dělníků v továrnách, kteří stojí u pásu a montují přístroje. Jedním z faktorů také je, že robot nepotřebuje dovolenou, přestávky na oběd, může pracovat nepřetržitě. A roboti nikdy nezaloží odbory.

Robot-potápěč

Varování odborníků

Před příchodem umělé inteligence na trh práce varuje celá řada odborníků. Jedním z nich je i třeba miliardář a zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk: „Ohledně umělé inteligence doporučuji být velmi opatrný. Myslím, že je to největší existenční hrozba, jaké kdy lidstvo čelilo. S pokračujícím vývojem by měly na národní a mezinárodní úrovni vzniknout nějaké regulace. Minimálně už pro jistotu, že se věci nepokazí, protože při tvorbě umělé inteligence vyvoláváme démona.“

autoři: bur , ono
Spustit audio