MINISTŘI V ZAPOMNĚNÍ: Názory na Temelín a na Zelené má exministryně školství Kuchtová stále stejné

8. srpen 2016

Strana Zelených se v posledních letech stále potácí pod hranicí volitelnosti do parlamentu, ovšem bylo období, kdy měla i své ministry ve vládě. V roce 2007 vedla devět měsíců ministerstvo školství Dana Kuchtová, která mimo jiné proslula tvrdým odporem proti jaderné elektrárně Temelín.

Po sporech s lídrem Zelených Martinem Bursíkem byla nakonec ze strany vyloučena. Po letech se ale do ni znovu vrátila.

O trafiku tady nešlo

Dnes Dana Kuchtová pracuje jako ředitelka Dětského doma v Praze Klánovicích. „Bývalá ministryně školství mi sehnala peníze na školné, protože jinak by to nebylo v mých schopnostech, zaplatit celé školné,“ svěřuje se patnáctiletý David z dětského domova. Možnost studovat mu zajistila díky soukromému kontaktu, ale jak sama říká, nebyl to kontakt z doby, kdy byla ve funkci ministryně školství.


Myslím, že nejsilnější stopa Dany Kuchtové v politice v šírším slova smyslu je její původní ekologické angažmá v hnutí Jihočeské matky, které do povědomí české veřejnosti do značné míry zaselo nedůvěru k jaderné energii, a tím způsobem v podstatě profilovalo Stranu zelených do budoucna. komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk

„Bývalý ředitel Klánovic odcházel s trestním oznámením na krku. Situace byla pěkně rozvrácená,“ popisuje Kuchtová svůj příchod do dětského domova. Sama přitom popírá, že by šlo o trafiku.

Spor s bývalým šéfem Zelených Martinem Bursíkem

„Byl to spor o směřování strany, o tom, jestli půjde doprava, jak chtěl Bursík a nebo jestli zůstane ve středu, případně doleva, jak jsem chtěla já,“ vysvětluje Dana Kuchtová.

Pozvání do vysílání přijal komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

„Pokud se podíváme na fakta, tak Martin Bursík je člověk, který jako jediný historicky dokázal Stranu zelených vybavit tak, že se dostala v roce 2006 do Poslanecké sněmovny. To se Zeleným nikdy předtím nepodařilo. Nic nenasvědčuje tomu, že by se to podařilo v nejbližší době,“ říká komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

„To, že se Strana zelených nakonec dostala do takové situace, z toho bych vinil spíš okruh lidí, kteří tvrdili, že zastupují ten levicový proud, tedy Danu Kuchtovou, Matěje Stropnického atd.,“ uzavírá komentátor Honzejk.

autoři: Martina Gillichová , Michael Rozsypal
Spustit audio