Knihovny v digitální éře: Místa vzdělávání, půjčování knih i setkávání místních komunit

7. říjen 2016

Mnozí možná přemýšlí o tom, proč bloudit mezi regály s knihami, když je tak jednoduché si je stáhnout z webu. A když je to tak jednoduché, nejsou už knihovny dávno mrtvé instituce? A co by měly nebo mohly nabídnout těm, kteří drželi knihu v ruce naposledy ve škole?

Podobné otázky si ve Spojených státech amerických kladl Aspen Institute a pak vypracoval zprávu plnou odpovědí. Teď se na ni pokusil navázat v České republice. Do pražské Městské knihovny pozval Aspen Intitute mezi čtenáře jejího ředitele, architektku a profesora antropologie. Ve veřejné debatě se nejprve snažili hledat odpověď na jednoduchou otázku: jak se změnila role knihoven za posledních 20 let?


Česká republika dodnes využívá bohatství zákona z roku 1919 o veřejných knihovnách obecních. Podle něj každá obec, pokud ji už neměla, musela ze zákona knihovnu zřídit. Když odmítla, ministerstvo školství a národní osvěty to udělalo za ni – ale na její útraty.

Podle ředitele Městské knihovny v Praze Tomáše Řeháka se role nemění – mění se jen způsob poskytování informací. „Zároveň se proměňuje i poptávka po konkrétních službách. Základní smysl knihovny, aby poskytla příležitost k tomu, aby lidé čerpali z kulturního dědictví, z informací, znalostí, vzdělání v nejširším slova smyslu, určitě zůstává,“ dodává Řehák.

Knihovny jako místa setkávání

Největší současný kapitál knihoven je počet poboček a množství budov. Česká republika totiž nabízí čtenářům nejhustší knihovní síť na světě. Knihovny mají proto do budoucna šanci stát se centry místních komunit.

Praha je v tomto smyslu ve výhodě, jak říká nezávislá konzultantka rozvoje měst prostřednictvím kultury Olga Škochová: „Když se podíváte na mapu Prahy, tak jediným kulturním subjektem, který je rozprostřen po celém městě, je právě Městská knihovna. Je to obrovský potenciál, který může knihovna rozvíjet ve smyslu služby místním komunitám.“

Kindle, čtení, elektronické knihy, elektronická kniha, čtečka

Krize poslední doby

Dvě nejvýraznější krize potkaly knihovny právě v poslední době, tvrdí profesor antropologie na Mount Holyoke College Andrew Lass: „Asi před 15 lety byla jedna krize, která spočívala v tom, že se přecházelo na elektronické zpracovávání. Byla kolem toho diskuse, jestli knihovny končí jako budovy, jestli budou knihovny beze zdí.“ Další krizi měly způsobit elektronické knihy, ty ale podle Lasse poptávku po papírových knihách nemění.

Jedna z cest, kterou se v informační době knihovny vydávají, je ta, že chtějí sdružovat lidi a nabízet jim unikátní program. Jen v pražské knihovní síti se loni čtenáři vypravili na 3,5 tisíce akcí.

autoři: Radek Kříž , jpr
Spustit audio