Alexandr Vondra: Neformální setkání Daniela Hermana a Pavla Bělobrádka s dalajlámou je v pořádku

18. říjen 2016

Vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman, oba z KDU-ČSL, se dnes setkají jako soukromé osoby s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. Dalajláma do Prahy přicestoval ze Slovenska, kde se s ním neformálně setkal prezident Andrej Kiska.

„Já myslím, že to je v pořádku. Je to výraz určité zodpovědnosti na obě strany – jak vzhledem k dalajlámovi jako významné tibetské duchovní autoritě, tak z druhé strany bere ministr Herman ohledy na česko-čínské vztahy,“ říká k setkání Alexandr Vondra, člen správní a programové rady Fora 2000, exministr obrany a zahraničí, v současnosti také expert na mezinárodní vztahy a ředitel Centra transatlantických vztahů CEVRO Institutu.


Za prezidenta Miloše Zemana není ani náznak toho, že by ho něco takového zajímalo nebo trápilo. On vsadil jednoznačně na čínskou kartu. Uvidíme, jaké to přinese výsledky. Alexandr Vondra o tom, jak se změnila česká politika vůči Tibetu od dob Václava Havla

Čína je vůči schůzkám zahraničních politiků s tibetským duchovním vůdcem velmi kritická. Pravidelně protestuje skrze své velvyslance a většina států, které se snaží s Čínou obchodovat, na tento tlak slyší. Podle Vondry se Čína snaží dalajlámu maximálně izolovat a kritizuje každé setkání s ním. Je to z čínské strany vměšování do státní suverenity?

„Je to vždycky naše suverénní rozhodování – Čína nemůže rozhodovat za nás, a pokud se tu někdy takové tendence objevovaly, tak se mi to nelíbilo. Nevím, jak přesně probíhala schůzka se slovenským prezidentem, jestli měla nějaký více oficiální charakter, jestli se připravil červený koberec. To pak může v Číně vyvolávat dojem, že se překračuje nějaká hranice. Myslím, že je důležité nešlapat v tom jako slon v porcelánu. To, co se děje dnes v Praze, je naprosto v pořádku,“ myslí si Alexandr Vondra.

Podle něho lze skloubit dobré vztahy s Čínou s upozorňováním na situaci v Tibetu. Dává příklad Velké Británie a dodává, že dalajláma byl i v Bílém domě a i další menší země západní Evropy kontakty s dalajlámou mají a zároveň obchodují s Čínou.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.