Expert na zdravotnické právo o domácích porodech: Zdravotní péče je služba a je na rodičce, jestli ji využije

15. listopad 2016

Diskriminuje český stát ženy, když upřednostňuje porod v lékařských zařízeních před domácími porody? Ve sporu dvou žen a České republiky rozhodl velký senát Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku tak, že stížnost dvou Češek zamítl. Matky chtěly rodit doma, za pomoci porodní asistentky, Česká republika to ale neumožňuje.

Stát argumentuje tím, že chrání především zájmy dítěte a že porody doma představují zbytečné riziko. To ale žalující strana odmítá. Právník Platformy zdravotních pojištěnců a specialista na zdravotnické právo Ondřej Dostál si myslí, že soud spíše okomentuje stav českého zdravotnictví, ale není jeho rolí ho organizovat.


Česká televize podle agentury ČTK informovala o tom, že Evropský soud pro lidská práva stížnost dvou českých občanek kvůli domácím porodům zamítl. Více informací ZDE.

„Soud může shledat, že došlo k zásahu do lidských práv těchto dvou žen, ale já jsem přesvědčen, že nápravu problémů mohlo provést už dávno ministerstvo zdravotnictví. Není pravdou, že by český zákon neumožnoval rodit doma. Český zákon ani evropské právo ženě nijak nebrání porodit doma, pouze vyhláška ministerstva zdravotnictví prakticky znemožňuje zaregistrovat se jako porodní asistentka a poskytovat tyto služby. Jedná se o šikanu určité části poskytovatelů zdravotních služeb ze strany ministerstva zdravotnictví,“ vysvětluje Dostál.

V západoevropských zemích jsou podle Ondřeje Dostála domácí porody nebo různé jiné nenemocniční varianty, například porodní domy, vnímány vcelku kladně. „Problém České republiky je v tom, že si lékařská obec ani ministerstvo neuvědomily, že podle moderních pravidel občanského práva je zdravotní péče službou. To znamená, že je na pacientovi nebo rodičce, zda bude čerpat tu či onu službu, nebo nebude čerpat žádnou službu. Není rolí zdravotnické veřejnosti nařizovat jim, co mají nebo nemají dělat,“ myslí si Dostál.

autoři: všt , jpr
Spustit audio