Porazí geneticky modifikovaní komáři virus zika na Floridě?

21. listopad 2016

Virus zika už nepředstavuje celosvětovou zdravotní hrozbu. Po devíti měsících to oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Boj proti chorobě ale musí pokračovat, dodali její zástupci.

Třeba na americké Floridě zasáhne do boje s virem i genetika. V plánu bylo vypustit do volné přírody geneticky modifikované komáry, kdy samičky byly infikovány bakterií, která brání vylíhnutí vajíček. Referendum ale nedopadlo jednoznačně.

Komise na kontrolu komárů ve Florida Keys přesto rozhodla, že dá zelenou experimentu v městečku Marathon. Firma Oxitec tam začne vypouštět samce komárů, kteří jsou geneticky modifikovaní tak, aby jejich mláďata nesály krev a tím pádem rychle zemřela.

Aby byla operace úspěšná, musí geneticky modifikovaní komáři svým počtem výrazně převýšit populaci původních komárů, kteří už v oblasti žijí. Firma tak vypustí miliardy komářích samečků, kteří budou mít větší šanci na oplodnění samiček než běžní samečci.

Pokud půjde vše podle plánu, během několika málo generací počet komárů v oblasti radikálně klesne. Tím pádem se zmenší i počet přenašečů viru zika a sníží se i riziko pro obyvatele.


Navzdory ujištěním firmy referendum o vypuštění komárů doslova rozdělilo místní společnost. Co odpůrcům experimentu vadí? Nepřejí si, aby se jejich domov stal testovacím polem pro genetické experimenty. Řada rezidentů také nevěří vědeckým studiím, což je zcela v souladu s obecnou nedůvěrou Američanů ve vědu, a v genetiku zvlášť.

Podle Dereka Nimma z firmy Oxitec obyvatelům žádné nebezpečí ze strany geneticky modifikovaných komárů nehrozí.

„Vypouštěli jsme modifikovaný hmyz šest let ve třech různých zemích. Celkem přes sto osmdesát milionů samečků komára a to v oblastech, kde žije celkem šedesát až sedmdesát tisíc lidí. A nemáme jedinou zprávu o nepříznivých dopadech na lidi,“ řekl v rozhovoru pro americkou televizi ABC.

Protože byl nakonec návrh schválen, firma vypěstuje dostatek komárů a vypustí je v oblasti Key Heaven. Oblast rozdělí na experimentální a kontrolní zónu. V experimentální budou vypuštění modifikovaní komáři a v kontrolní ne. Pak vědci vyhodnotí, jaký vliv mělo vypuštění komárů v experimentální oblasti oproti té kontrolní.

autoři: ono , oci
Spustit audio