Kurzy pro matky po rodičovské: „Nezaměstnanost maminek je až 28 procent,” říká ministryně Marksová

6. březen 2017

Návrat žen do práce po rodičovské dovolené mají nově usnadnit kurzy hrazené z evropských peněz. Ženy se na nich budou zdarma školit například v tom, jak pokročily technologie, jak při práci s počítačem používat cloud nebo jak se zorientovat na trhu práce. Na projekty rozdalo ministerstvo práce a sociálních věcí 365 milionů korun. „Stát ale jistě není ten, který by měl říkat, jakými programy a kurzy mají maminky procházet,” říká Radomil Bábek ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Projekty mají pomoct ke srovnání podmínek na trhu práce, kde mají ženy rozdílné postavení než muži. Mezi jejich průměrným platem je v Česku 22% propast. Hosty Českého rozhlasu Plus jsou ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.


Stát o tom nic neví a ministerstvo práce ví o práci opravdu velmi málo. Ten, kdo by měl zadání dávat, jsou zaměstnavatelé a samotné zaměstnankyně.Radomil Bábek

I bez dotací

Kurzy jsou určené především pro ženy na a po rodičovské dovolené. Podle ministryně je to kategorie žen, která má v Česku největší problémy na trhu práce. „Naše nezaměstnanost je teď velice nízká, někde mezi 3 až 4 procenty. U žen po rodičovské dovolené, například těch, které nemají maturitu, je to až 28 procent, u vysokoškolaček 12 procent. Ta čísla jsou tedy nepoměrně vyšší,” vysvětluje Marksová.

Radomil Bábek vítá každou pomoc matkám po rodičovské dovolené s obnovením jejich profesních dovedností. „Stát ale jistě není ten, který by měl říkat, jakými programy a kurzy mají maminky procházet. Stát o tom nic neví a ministerstvo práce ví o práci opravdu velmi málo. Ten, kdo by měl zadání dávat, jsou zaměstnavatelé a samotné zaměstnankyně. To jsou ti, kteří mají říkat, co potřebují. Ono se to tak i většinou děje, i bez dotací ministerstva,” říká Bábek.

Od 90. let minulého století můžeme pozorovat trend k vyšší porodnosti v poměrně pozdním věku a ženy s vysokým vzděláním se už tolik nevyhýbají dětem.

Technologie a sebevědomí

„Jestli kolega neví, jak takové dotace probíhají, kdo ty kurzy dělá, tak tam se hlásí firmy, jak soukromé, tak neziskové organizace, které s maminkami po rodičovské pracují. My předpokládáme, že tyto organizace přesně ví, co trh práce potřebuje. Z tohoto pohledu jsou projekty posuzovány, měli jsme tam několikanásobně vyšší převis žádostí, než kolik jsme nakonec uspokojili. Když se bavíte se zaměstnavateli, tak víte, že maminky často po rodičovské zaostávají technologicky nebo ztratí sebevědomí, protože jsou 3 nebo 6 let doma. Kurzy jsou i o budování sebevědomí a o tom dohonit technický pokrok,” reaguje ministryně.


Když se bavíte se zaměstnavateli, tak víte, že maminky často po rodičovské zaostávají technologicky nebo ztratí sebevědomí, protože jsou 3 nebo 6 let doma.Michaela Marksová

„Problém celého projektu je v tom, že je od stolu, z takových genderových pozic. Když ministerstvo zadá svoje podmínky, tak nepochybuji o tom, že se tam bude hlásit spousta neziskových organizací. Nevím jakých a nepředpokládám, že budou profesně příliš na výši,” myslí si předseda.

„To je vypsaná výzva, do které se mohou hlásit i soukromí zaměstnavatelé. Není to projekt ministerstva. Když se vypisovaly podmínky výzvy, tak se to samozřejmě vždycky konzultuje s lidmi, kteří na trhu práce jsou. Mám z této diskuze dojem, že o tom kolega opravdu vůbec nic neví,” uzavírá Marksová.

autoři: rkr , vis
Spustit audio