Online mapa monitoruje čápy, kteří právě přilétají do Česka. Pomozte i vy

2. duben 2017

Do Česka by v těchto dnech měli z teplých krajin přiletět poslední čápi. Jejich návrat sledují ornitologové, ale i laici po celé republice. Na speciální čapí online mapě pak může každý hledat i zadat údaje o tom, jestli už čápi hnízdo na sousedově komíně obsadili a jak se jim daří.

„Jeden z těchto čápů by měl mít odečtový kroužek. Pokud se mi ho podaří vyfotit, tak budu mít možnost poslat ho na kroužkovací stanice. Už loni jsme vlastně tohoto čápa monitorovali a už loni se podařilo kroužek odečíst, takže jsme zjistili, že se jedná o čápici, která byla kroužkovaná jako mládě na hnízdě v Německu. Pravděpodobně se podřídila našemu čápovi někde na zimovišti, protože obecně platí, že hnízdům jsou více věrní samci než samice,“ komentuje práci v terénu ornitolog Karel Machač, který společně se svou ženou Růženou monitoruje hnízda na Tachovsku.

čáp, čápi

„Každý stát má svoji kroužkovací centrálu. U nás je to Národní muzeum Praha. Když se čáp jako mládě kroužkuje, tak se tam uvádí pohlaví, pokud se dá zjistit, věk, pokud se dá zjistit, místo kroužkování, GPS souřadnice atd. Prostě aby bylo co nejvíce informací, aby se ti ptáci už nemuseli rušit," dodává.

čáp, čápi

„Monitorovacích programů ptačích druhů je hned několik a řada věcí by se bez účasti veřejnosti nedala zjistit,“ říká ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek a pokračuje: „Ptáci jsou výlučnou skupinou v rámci živočišné říše a jsou nám paradoxně v mnohém podobnější než savci. Jsou aktivní ve dne, nápadní, barevní, dorozumívají se hlasem. Člověka fascinuje jejich vzhled i to, že umí létat. “

čáp, čápi

Vztah čápů a lidí byl odjakživa velmi silný, i proto patří jejich monitoring k těm nejoblíbenějším. „Bílý čáp je velký a nápadný ptačí druh a je blízko lidských sídel, proto si ho lidé všímají. Zdejší zaměstnanci úřadu práce jsou svým způsobem za ta léta tak vyškolení, že už v podstatě berou čápy za své. Těší se, kdy přiletí první, kdy přiletí druhý čáp a jestli budou mít mláďata. Každé jaro se nejen v České republice, ale v celé Evropě sleduje přílet čápů. Česká společnost ornitologická, zapojila veřejnost do projektu Jaro ožívá a každý, kdo na jaře uvidí prvního čápa, může do malé rubriky na stránkách společnosti napsat a poslat informaci,“ uzavírá Karel Machač.

autor:
Spustit audio