Americký zásah v Sýrii je znakem impulsivní změny v politice USA, soudí analytik

11. duben 2017

Spojené státy jsou připraveny zopakovat útoky na syrské pozice, pokud by Asadův režim znovu použil chemické zbraně. Razantní postup Trumpovy vlády vyvolal ostrou reakci v Moskvě, která Bašára Asada podporuje. V této atmosféře přijíždí do Moskvy na svou první návštěvu ve funkci americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

„Pozice americké administrativy není rozhodně jednotná, co se týče Sýrie. Je proto velice těžké odhadnout, jak se situace bude vyvíjet dál,“ uvedl v Dnešním Plusu šéfredaktor a analytik serveru Evropský bezpečnostní žurnál Petr Boháček.

Ten připomněl, že sám Rex Tillerson zdůraznil, že v Sýrii je prioritou pro Spojené státy boj proti Islámskému státu, ale rozhodnutí o tom, jaký osud leží před Bašářem Asadem, je čistě na syrském lidu.


Jaký vztah k Rusku má samotný ministr Tillerson? Mluví se o tom, že má dobré vztahy s Moskvou a dostal i vyznamenání od Vladimira Putina v dobách, kdy byl ještě šéfem ropné společnosti ExxonMobil. Pokud by ale šéf ropné společnosti neměl dobré vztahy s prezidentem země, která má velké zásoby ropy a je na trhu klíčová, tak by to jen znamenalo, že dělá špatně svou práci.Petr Boháček

S tím, že Rusko americkým zásahem překvapeno bylo, analytik souhlasí. „Jedná se o velkou změnu v politice Spojených států. Šlo o změnu velice razantní, ale spíše impulsivní a reakční… Pokud jsme chápali politiku Donalda Trumpa vzhledem k Sýrii jako konzistentní, tak teď vidíme, že není, což je znepokojující fakt jak pro Moskvu, tak pro zbytek světa.“

„Nemyslím si, že by to nějak zásadně ovlivňovalo dnešní vyjednávací pozici. Rexe Tillersona můžeme popsat jako jasného vlastence, ne že by měl nějak opravdu vřelé vztahy s Moskvou,“ tvrdí expert.

Jaká budou témata na moskevských jednáních? „Je více bodů, o kterých by mohla být, ale vzhledem k tomu, že je to první velká schůzka a pro Tillersona výkop nových rusko-amerických vztahů, tak bude prioritou jednání o Sýrii a nedojde na další témata, jako je údajné ruské vměšování do amerických voleb nebo konflikt na Ukrajině,“ odhaduje Petr Boháček.

autoři: oci , bum
Spustit audio