Duševní nemoc a žurnalistika jdou skvěle dohromady, ukazuje oceněný projekt Studio 27

5. květen 2017

Ve Vídni se rozdávaly ceny za sociální inovace SozialMarie. Historický úspěch v konkurenci celé střední Evropy měly projekty z Česka. Na stupně vítězů se dostaly hned dva, přičemž absolutním vítězem se stalo Studio 27, projekt skupiny lidí, kteří chtějí vlastní zkušenost s duševní nemocí zpracovat novinářským způsobem.

„Náš projekt je z oblasti psychóz,“ uvedl v Dnešním Plusu šéf projektu Břetislav Košťál.

Toho spojují s dalšími třemi členy projektu nejen diagnózy jako jsou schizoafektivní porucha nebo paranoidní schizofrenie. Společně také pobývali v pavilonu číslo 27 Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích, který dál také jméno jejich počinu.

Tím chtěli ukázat, že i duševně nemocní mohou plnohodnotně pracovat, a že se o jejich nemocech má otevřeně mluvit.


Studio 27 tvoří Břetislav Košťál, jeho žena Eliška a další dva kolegové. Někteří z nich vystudovali žurnalistiku, jiní mají zkušenosti s kamerou. Zkoušeli oslovit celostátní média s nabídkou spolupráce a neskrývali přitom, že se léčí s duševní nemocí. Všichni je ale odmítli, a tak se rozhodli jít na novinařinu po svém.

Pořádají debaty o duševním zdraví, natáčejí je na video a sestříhané reportáže dávají na svůj web, kde je zatím kolem 60 nahrávek.

„Léčím se s paranoidní schizofrenií a své zkušenosti s nemocí se snažím nějak využít práci. Když pracuji se svou osobní zkušeností, tak tím pomáhám,“ věří další člen Studia 27 Michal Kašpar.

Skromné podmínky práce týmu může vítězství prestižní ceny SozialMarie výrazně zlepšit. Jednak publicitou, ale také nemalou sociální prémií. Ta otvírá projektu nové možnosti.

„Máme představu, že část peněz dáme do technického vybavení, část na výjezdy za reportážemi do různých krajů republiky. Chtěli bychom udělat rozhovory s duševně nemocnými a udělat tak paletu příběhů,“ představil další plány Břetislav Košťál.

Dlouhodobým cílem skupiny je ale reforma psychiatrické péče v Česku směrem od velkých léčeben v ústraní. Přednost by naopak měla dostat malá centra duševního zdraví přímo uprostřed českých města a obcí.

autoři: vob , oci
Spustit audio