Srdce v srdci i diamant za půl milionu. Češi si oblíbili šperky z popela zemřelých

14. červen 2017

Do Česka přišel trend pohřebních suvenýrů ze zahraničí. Výrobou diamantů z popela je proslavené hlavně Švýcarsko. V Česku se výrobě pietních suvenýrů věnuje společnost Memory Crystal, která má svůj postup dokonce patentovaný.

Dalibor Novák vystudoval sklářskou průmyslovou školu. Jeho první výrobek, skleněná urna, se ale mezi zákazníky neuchytil. Ta pravá inspirace pro podnikání přišla až při cestování po světě. Ve Švýcarsku se dozvěděl o výrobě skleněných památečních předmětů z popela zemřelých.

„Během krátké doby jsme udělali s kamarádem takový test, kdy jsme zkusili zatavit lidský popel a já jsem byl překvapený, že se stalo něco neuvěřitelného, jak ten popel se sklem funguje,” říká sklář.

Nový podnikatelský plán tak byl na světě. První pietní výrobky vytvořil Dalibor Novák v roce 2006 ve své malé sklářské dílně. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Srdce v srdci


Nejčastěji si lidé kupují památeční sklo v podobě srdíčka. Máme několik designů, například srdce do dlaně nebo srdce v srdci. Ta symbolika lásky je v tom nejsilnější. Dalibor Novák

„Udělali jsme první kolekci spíš dekoračních předmětů, jako byly slzy, kapky. Ty jsme úspěšně prezentovali na zahraničním trhu,” vypráví Novák.

Za jedenáct let se rozšířila nejen firma z České Lípy, Memory Crystal, ale i její sortiment. Zákazníci si tak můžou vybrat z desítek skleněných předmětů a šperků se zataveným popelem.

„Nejčastěji si lidé kupují památeční sklo v podobě srdíčka. Máme několik designů, například srdce do dlaně nebo srdce v srdci. Ta symbolika lásky je v tom nejsilnější.”

Až půl milionu

Každý měsíc si je objedná až tři sta zákazníků. Své výrobky má společnost patentované a vyváží je do jedenácti zemí Evropy. V Česku jsou ceny pietních výrobků ze skla nejnižší a pohybují se od dvou do šesti tisíc korun.

Z pramínků vlasů nebo z popela ale firma vyrábí i diamanty. A jejich cena je mnohonásobně vyšší.

„Nejmenší diamant ve šperku stojí třicet tisíc korun, ale máme i diamant, který přijde skoro na půl milionu korun. Takovou běžnou cenou za diamant, tedy asi čtvrt karátu, je zhruba 70 tisíc korun. Nabízíme je zhruba tři roky a poptávka stoupá,” říká Novák.

Koně a hostina

I soukromé pohřební služby se snaží vyjít zákazníkům vstříc ve všech přáních, která jsou v souladu se zákonem. Jaká jsou ta nejčastější?

„Do těchto přání patří rozdělení popela do dvou nebo tří uren, vzpomínkové předměty, videovzpomínky, fotoknihy a různá místa rozloučení,” odpovídá předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl, podle kterého rostou i částky, které jsou Češi ochotní za pohřeb utratit.


Nejjednodušší pohřeb s obřadem se může pohybovat kolem 23 tisíc korun, ale může to být i 70 tisíc. Když je třeba nákladnější obřadní síň tak to bude třeba 28 tisíc korun. Julius Mlčoch

Běžně se pohybují mezi 30 a 35 tisíci korunami. Pozůstalí si často vybírají i dražší rakve, honosné hostiny nebo třeba koně. Ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch připomíná, že pohřby můžou být i levnější.

„Nejjednodušší pohřeb s obřadem se může pohybovat kolem 23 tisíc korun, ale může to být i 70 tisíc. Když je třeba nákladnější obřadní síň tak to bude třeba 28 tisíc korun,” říká.

Pohřební služby se ale budou muset vyrovnat s novými pravidly. Senát totiž schválil novelu pohřebního zákona, která zavádí například sankce pro krematoria a pohřební ústavy, zákaz papírových rakví i možnost pohřbít nenarozené dítě v jakékoli fázi vývoje.

autor: bkl
Spustit audio