Indický prezident bude z nedotknutelných. Přiblížil se konec kastovního systému?

17. červenec 2017

Indie od pondělka volí nového prezidenta. Vzhledem k současnému rozložení moci se očekává, že se jím stane Ram Nath Kovind, kandidát vládnoucí strany premiéra Naréndry Módího. Prezident se v největší demokracii světa volí nepřímo hlasy poslanců národního parlamentu i komor jednotlivých svazových států, dohromady necelých pět tisíc lidí. Výsledky voleb ale budou známy až 20. července.

„Mohly by být zveřejněny prakticky okamžitě, Indie si ale vždy nechává čas na zajištění bezpečnosti. K tomu letos není žádný důvod, je to spíše takový zvyk,“ vysvětluje indolog Zdeněk Štipl.

Indický prezident má prakticky nulovou moc, je spíše symbolem státu a ústavy. Kandidátů je více, do voleb se může přihlásit každý občan starší 35 let. Kovindovou hlavní soupeřkou je ale kandidátka opozice Meira Kumarová. „Oba jsou velmi nekonfliktní a zajímavostí je, že pocházejí z opovrhované kasty dalitů neboli nedotknutelných,“ doplňuje.


Kastovního systému si cizinec nemusí všimnout ani při delším pobytu, indická společnost se jím ale řídí. Vznikal dva tisíce let a těžko se to dá nějakým zákonem zrušit.Zdeněk Štipl

Ženy v politice už nepřekvapí

Právě tuto společenskou vrstvu se premiér Módí snaží oslovit před parlamentními volbami, které by se měly konat v roce 2019. Kastovní systém je v Indii stále mimořádně důležitý a politické strany si běžně budují voličské základny založené na kastách.

Nic překvapivého není ani na tom, že proti Kovindovi kandiduje žena. „Indie je co do zastoupení žen v politice daleko před námi, ostatně země už v letech 2007-12 prezidentku měla. Ženy jsou zde politicky velmi aktivní,“ připomíná pracovník Ústavu jižní a centrální Asie Univerzity Karlovy.

autor: bum
Spustit audio