Češi objevili Las Vegas na moři. Utrácejí stále víc za plavby na zaoceánských lodích

22. srpen 2017

Zájem turistů o dovolené na velkých výletních lodích ve světě výrazně roste. Zatímco v roce 2007 přepravily takové lodě necelých 15 milionů cestujících, letos to podle odhadu serveru Cruise Market Watch bude už 24 milionů lidí. „Základní týdenní plavba se pohybuje od pěti až sedmi tisíc korun v takzvané vnitřní spodní kajutě bez oken," říká Tomáš Cikán.

Zájem o dovolenou strávenou na luxusní lodi roste i mezi Čechy. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v roce 2013 vycestovalo na okružní plavbu zhruba 20 tisíc českých turistů, loni se jich na paluby výletních lodí vydalo už zhruba 25 tisíc.

„Průměrná cena plavby lodí po Středomoří je asi 14 tisíc korun na osobu a týden, a to s vlastní dopravou, zpravidla do Janova nebo do Benátek. V oblasti Karibiku jsou ceny vyšší, kolem 35 až 40 tisíc korun za osobu a týden, ale včetně letenky,” popisuje výkonná ředitelka asociace Tereza Picková.

Každé ráno jinde


V ceně je večerní program, velikánská zábavní centra typu Las Vegas, kde se konají operní představení, pěvecká představení, nechybí samozřejmě kasina, shopping patra s obchody, s butiky. Tomáš Cikán

Cena za konkrétní cestu ale závisí na ročním období, lodní společnosti, zvoleném typu ubytování a trase. Některé speciální plavby jsou dražší, jejich účastníci ale mohou přímo na lodi vyzkoušet umělé surfařské vlny nebo třeba ledové kluziště.

Pro dovolenou na moři se rozhodla i osmačtyřicetiletá paní Daniela, která strávila deset dní ve Středomoří.

„Bylo mi to doporučené jako zajímavý způsob cestování s možností prohlédnout si více destinací najednou. A ještě lepší na tom bylo, že se na lodi vyspíte s veškerým komfortem a ráno se vzbudíte v nádherném přístavu už s výhledem na úplně jiné místo, než na jakém jste byli včera,” říká.

Hotel na vodě

Okružní cesty lodí nabízí v Česku například Eso Travel. „Obří loď je váš hotel na vodě, většinou v režimu all inclusive. Klient si obvykle doplácí už pouze vybrané alkoholické nápoje,” říká ředitel a spolumajitel kanceláře Tomáš Cikán.

„V ceně je večerní program, velikánská zábavní centra typu Las Vegas, kde se konají operní představení, pěvecká představení, nechybí samozřejmě kasina, shopping patra s obchody, s butiky,” popisuje Cikán.

Standardem je podle něj několik bazénů, vířivek, běžecký ovál, tenisové kurty nebo horolezecké stěny.

Nové lodě

Nejde ale jen o pobyt na lodi. Například v Karibiku plovoucí hotel převáží hosty přes noc k různým ostrovům, kde na ně čeká další program. Podle šéfa společnosti Eso Travel klesly ceny za dovolené na moři i díky tomu, že přibyly nové velké lodě a narostl počet nabízených míst.

Východ slunce nad mořem

„Základní týdenní plavba se pohybuje od pěti až sedmi tisíc korun v takzvané vnitřní spodní kajutě bez oken. Nejprodávanější variantou ubytování jsou kajuty s balkonem, tam se cena pohybuje mezi 12 až 20 tisíci korun."

Půl milionu za týden

Velké luxusní lodě běžně nabízejí i královské apartmány s plochou 300 nebo 400 metrů čtverečních. Týdenní plavba v takovém ubytování stojí přibližně půl milionu korun za týden. Zájem o dovolené na moři roste i u cestovní kanceláře Fischer.

„Plavby na výletních lodích jsou velmi dynamicky se rozvíjející odvětví. Nárůst zájmu registrujeme v desítkách procent oproti minulým letům. Momentálně prodáváme plavby opravdu po celém světě,” říká mluvčí kanceláře Jan Bezděk.

Češi plují po Středomoří


Podle dat Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si Češi vybírají nejčastěji okružní plavby po západním Středomoří.

Podle dat Asociace českých cestovních kanceláří a agentur si Češi vybírají nejčastěji okružní plavby po západním Středomoří, takové cesty tvoří zhruba sedmdesát procent všech plaveb. Druhou nejčastější volbou je oblast Karibiku.

Přitom pro český trh je prodej dovolených na velkých výletních lodích poměrně novou záležitostí. Podle Asociace vycházejí specializované katalogy cestovních kanceláří, nabízející právě dovolenou na lodi, teprve od roku 2008.

Spustit audio