Lidé se špatnými pracovními podmínkami se bojí, že přijdou o práci. Proto mlčí, tvrdí Uhlová

5. září 2017

Hodně práce za málo peněz. To je jeden z problémů zaměstnávání lidí za nízké příjmy. Novinářka Saša Uhlová tuto situaci zmapovala ve svých investigativních reportážích a na vlastní kůži si vyzkoušela práci v nejhůře placených zaměstnáních v Česku. Ve spolupráci s Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky pak vznikl projekt Hrdinové kapitalistické práce s cílem zmapovat pracovní podmínky nekvalifikovaných a nízkopříjmových skupin obyvatel v českých firmách.

Hosty Českého rozhlasu Plus jsou novinářka Saša Uhlová a prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Uhlová se nechala zaměstnat jako pokladní v supermarketu, na třídící lince s odpady, u zpracovatele masa a v nemocniční prádelně. Základním problémem jsou podle ní nízké mzdy, od kterých se odvíjí spousta dalších.


Zaměstnavatelé, kteří takhle málo platí, mají problém si udržet zaměstnance. Ti lidé se tam ustále mění a je jich málo, o to víc mají práce.Saša Uhlová

„Jeden z nich je fakt, že zaměstnavatelé, kteří takhle málo platí, mají problém si udržet zaměstnance. Ti lidé se tam ustále mění a je jich málo, o to víc mají práce. Pak je tlak na zaměstnance, aby třeba nechodili na nemocenskou, nebo aby pracovali déle než 12 hodin,” vyjmenovává novinářka.

Strach o práci

Podle Wiesnera se v poslední době situace prodavačů mění. „Tím, že nejsou lidi na tyto pozice, přidávají se tam v současnosti prostředky. Vím, že tam dřív byly příjmy nízké,” říká.

Uhlová souhlasí, že mzdy v obchodních řetězcích rostou. „Zároveň je ale pravda, že ti lidé nemají všichni stejnou mzdu. Já jsem třeba měla na hodinu víc než lidé, co tam dělají spoustu let, protože je už měli. Protože nemůžou sehnat lidi, tak nově příchozím nabídnou víc, což je v rozporu se zákoníkem práce. Ti lidé si ale mezi sebou nesmějí říkat, kolik mají,” vysvětluje.


Tím, že nejsou lidi na tyto pozice, přidávají se tam v současnosti prostředky. Vím, že tam dřív byly příjmy nízké.Jan Wiesner

Jak by si měli zaměstnanci vyjednat lepší podmínky? „Vstoupit do odborů, které tam často jsou, ale z mojí zkušenosti zaměstnanci často buď nevědí, že tam jsou, nebo se bojí, že by o tu práci mohli přijít. Hodně jsem taky zaznamenávala pocit, že to člověk má vydržet, že si nemá stěžovat,” odpovídá Uhlová.

Zavolat hygienika

Saša Uhlová popisuje situaci, která se odehrála, když byla zaměstnaná u zpracovatele masa. Zaměstnanec přišel do práce nemocný, protože si nemohl dovolit být tři dny bez příjmu.

„Především tam, kde se dělá s potravinami, nemůže zaměstnavatel tohle dovolit. My nemáme podniky, které zpracovávají maso, takže si nejsem vědom toho, že by se to dělo. Na druhou stranu si myslím, že si tohle podnikatel nemůže dovolit. To je neúnosné a ten, kdo to dělá, to dělá špatně,” říká Wiesner.

„Musí zavolat hygienika, musí se to řešit v tom podniku. Vím, že ve většině podniků, které jsou u nás v rámci Konfederace, se ty situace řeší,” tvrdí prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

autor: mmk
Spustit audio