Film Matilda provokuje patrioty i pravoslavné. Zneužijí jej cenzoři, předpovídá rusista

23. říjen 2017

Film Matilda režiséra Alexeje Učitěle předchází pověst kontroverzního díla ještě před premiérou, která se uskuteční v petrohradském Mariinském divadle. Snímek vypráví o milostném románku posledního ruského cara Mikuláše II. s primabalerínou Matildou Kšesinskou a podle všeho se dá se očekávat, že to bude výpravná podívaná v hollywoodském stylu.

Dávno předtím, než kdokoli mohl celý snímek zhlédnout, se ovšem s přispěním pravoslavných konzervativců a některých politiků rozhořely bouřlivé debaty ohledně údajného hanobení víry, kterého se tvůrci údajně dopustili. A v reakci na obvinění některé ruské kinořetězce předem oznámily, že film promítat nebudou.

Rusista Jan Machonin, který působil řadu let v Moskvě a ruský kulturní provoz důvěrně zná, říká, že Matilda je tak výbušný film, protože se dotkl nové ideologie patriotismu i základů pravoslavné víry.

Pravoslavná obec reaguje podle Machonina podrážděně, protože si někdo dovolil sáhnout na nového pravoslavného svatého.

„Konzervativní část politického spektra se opírá o tyto tendence v pravoslavné církvi, která je konzervativní en bloc, a začíná se propracovávat se na území kultury a říkat: Toto je mravné, toto je nemravné, toto útočí na city věřících, toto ne. A to je geniální nástroj, jak začít s cenzurou,“ vysvětluje Machonin.

Samotný film vidělo jen velmi málo lidí a podle něho nejde o hanobení Mikuláše II. Jedná se ale o šikovnou politickou kartu, která dokáže oslovit i obecně konzervativní pravoslavnou církev.

autoři: bur , jpr
Spustit audio