Češi, veďte důsledněji kampaň proti rasismu a islamofobii, vyzývá OSN a chválí inkluzi

10. listopad 2017

Pracovní skupina Organizace spojených národů v Ženevě oficiálně přijme doporučení pro Českou republiku v oblasti lidských práv. Proces, kterým OSN zkoumá jejich stav ve všech 193 členských státech, Česko absolvovalo už potřetí. Podle členských zemí bychom měli zapracovat na lepší integraci Romů a bojovat se strachem z islámu nebo xenofobií a rasismem.

Česká republika by také měla pokračovat ve snaze narovnat postavení žen a mužů ve společnosti, více bojovat proti domácímu násilí a vyřešit problémy s přeplněnými věznicemi. Několik zemí na adresu Česka také vyzvalo k odškodnění romských žen za nedobrovolnou sterilizaci.


Minulých doporučení OSN v oblasti lidských práv z roku 2012 se podle náměstkyně ministra pro lidská práva, Martiny Štěpánkové, zhostila Česká republika se ctí. Ze 136 doporučení se podařilo splnit celkem 129.

Řada převážně muslimských zemí včetně Turecka, Indonésie nebo Íránu upozornila, že nenávist vůči muslimům se v Česku stupňuje. Bojovat proti vzrůstající islamofobii bychom prý měli osvětou. Izrael pak doporučil, aby vláda zahájila novou kampaň proti nenávisti. Česko by podle OSN také mělo víc bojovat proti útokům páchaným z nenávisti a pracovat na odstranění předsudků, které lidé mají proti žadatelům o azyl a příslušníkům menšin, především Romům.

Nenávistné útoky v Česku

V nedávné době proběhly médii hned dva nenávistné, rasisticky motivované útoky. V sobotu 4. listopadu napadla v pražské tramvaji skupina fotbalových fanoušků muže černé pleti. Slovní urážky předcházely následnému bití a zraněný muž musel vyhledat lékařskou pomoc. Napadený při svědectví upozornil i na fakt, že se ho nikdo z přihlížejících nezastal.

Další rasistické urážky směřovaly dokonce na žáky základní školy. Pod zveřejněnou třídní fotografií dětí z teplické školy se objevily nenávistné komentáře a došlo i na výhrůžky. Oběma případy se nyní zabývá policie.

Členské země ale nejsou k České republice jen kritické. Česko pochválily třeba za úspěšnou inkluzi ve školství a ocenily i dohodu vlády s majiteli vepřína v Letech u Písku na odkupu areálu. Ten totiž stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy. Až vepřín Česko odkoupí, zbourá ho a na místě vybuduje památník.

autor:
Spustit audio