Pavel Polák získal novinářskou cenu. Zaměřil se na kořistní fond Českého rozhlasu

13. listopad 2017

Český rozhlas získal hned dvě ocenění v druhém ročníku česko-německé novinářské ceny. V kategorii audio v češtině vyhrál náš zpravodaj v Německu Pavel Polák, který představil v pořadu Zaostřeno Českého rozhlasu Plus německé nahrávky z rozhlasového archivu.

Letošní česko-německou novinářskou cenu v kategorii audio v češtině získal opět pro Český rozhlas jeho německý zpravodaj Pavel Polák za příspěvek Tajemný kořistní fond.

V pořadu Zaostřeno stanice Český rozhlas Plus představil velmi málo známou část archivu Českého rozhlasu. Jde o jakousi kořist z druhé světové války – rozhlasové nahrávky z Německa, záznamy hlasu i nejrůznějších projevů. Skutečný poklad je podle Pavla Poláka ale ještě něco jiného:


Zvláštní cena Mileny Jesenské, jež je společná pro příspěvky jak v českém, tak německém jazyce, patří tvůrcům rozhlasového dokumentu Yusra plave o život. Ten vznikl v koprodukci Českého rozhlasu a BBC. Autoři Magdalena Sodomková, Brit Jensen a fotograf Lâm Duc Hiên zachytili příběh osmnáctileté plavkyně, která v roce 2015 uprchla ze Sýrie. O rok později se Yusra Mardini dostala na olympiádu v Riu de Janeiro.

„Němečtí hudební autoři, interpreti, kteří nahráli hudební kusy, o kterých se dnes myslí, že už zmizely a neexistují, možná na těch matricích a deskách v Českém rozhlase jsou.“

Porota přitom ocenila skvělou práci se zvukem v samotné reportáži Pavla Poláka. Ovšem i objekt jeho zájmu je pojítkem mezi Českem a Německem. Novinářské ocenění, které vyhlašoval letos podruhé Česko-německý font budoucnosti, totiž má oba národy na rozdíl od historie spojovat.

„Třeba zrovna kořistní fond může být krásným případem, protože to je něco, co v Česku zůstalo jako reparace a co může být takovým hezkým společným projektem, kdyby se ho podařilo digitalizovat a obsah zpřístupnit jak české, tak německé veřejnosti. Může to být projekt, který obě země a rozhlasové archivy spojí,“ říká Pavel Polák, který byl nominovaný ještě v dalších dvou kategoriích.

autor: dkk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka