Vejce přímo od farmáře můžou být od slepic v klecích. Pravdu poznáte jen podle kódu

12. prosinec 2017

Vejce přímo od farmáře. Může takové označení nést výrobek společnosti, která chová půl milionu slepic v klecích? Firma AG Maiwald se brání tím, že žádnou legislativu neporušuje a že i označení farmář je oprávněné, protože neoznačuje způsob chovu. „Pokud se bezprostředně nejedná o klamání spotřebitele, například pokud se jedná o složení nebo vlastnosti výrobku, tak to možné je,“ připouští Viktor Vodička, ředitel Sdružení českých spotřebitelů.

Zároveň upozorňuje, že číselné značení vajec (např. 1 CZ 1234) spotřebiteli umožňuje zjistit, z jakého chovu vejce pochází. Vejce z ekologického zemědělství mají jako první číslici nulu a od nosnic s volným výběhem jedničku. Dvojku mají vejce od nosnic chovaných v halách a trojku pak ty z klecových chovů.

Podle Vodičky není vhodnou cestou zpřesňování legislativy, spíše je třeba šířit osvětu a klást důraz na kvalitu. Zbytek pak zařídí trh. „Důležité je nenakupovat na první pohled, ale podívat se blíže. Je to náročnější, ale ani u babiččiných nudlí si nikdo nemyslí, že je vyrábějí babičky,“ dodává.

Triky s označeními jako tradiční, staročeské nebo babiččino podle odborníka na marketing Jiřího Mikeše fungují spolehlivě. „Když se vám třeba v dětství dostane něco do podvědomí, pak už stačí do těchto příjemných vzpomínek jen brnknout. Takové výrobky kupujeme, protože jim stále ještě věříme.“


Je chybou, že jsme se zbavili tržnic, které by byly stálé a kam by farmáři dováželi své zboží. Kéž by se to změnilo.Jiří Mikeš

Upozorňuje ale na to, že s nadužíváním podobných nostalgických přívlastků roste pravděpodobnost, že spotřebitelé prohlédnou. Mikeš kritizuje například i farmářské trhy, na kterých má často pocit, že se tam prodávají výrobky z velkoobchodů.

„Ceny tam podle mého názoru bývají přemrštěné. Svého času jsem cestoval po světě a nakupoval po tržnicích, protože to tam bylo levnější než v supermarketech. Na farmářských trzích je to opačně a lidé tam chodí spíš za zábavou než za nákupem,“ myslí si.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.