267 mužů zíralo pod dohledem českých vědců na ženské poprsí. Co zjistili?

6. leden 2017

Mezinárodní tým pod vedením českých vědců zkoumal ženská ňadra. Zjistil, že muže spíše než velikost, zajímá tvar prsou. Příčina podle vědců není stoprocentně známá, ale zřejmě za to může evoluční mechanismus, kterým muži posuzují ženskou plodnost. Preferovaná velikost a tvar ňader se ale podle nich liší napříč kulturami.

Poprsí je jedním ze znaků, podle kterých si muži vybírají své partnerky. A pokud porozumíme mechanismu, jak a proč to evoluce takto zařídila, porozumíme i nám samotným. Lidé totiž mají prsa – narozdíl od jiných primátů – pořád víceméně stejná. V těhotenství a během kojení se sice zvětší, ale i mimo tyto fáze jsou obvykle nějak patrná. Kdežto ostatní primáti prsa kromě období těhotenství a kojení nemají. Z toho vědci usuzují, že u lidí budou mít ještě nějakou další funkci.

Podle vedoucího výzkumu Jana Havlíčka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je mužská preference ovlivněná prostředím, ve kterém lidé žijí:

„S ohledem na preference velikosti poprsí a korpulentnosti žen v podmínkách vyšší prediktability prostředí a vyšších nedostatků zdrojů, v tomto případě to platilo především pro africký Kamerun, se ukazuje preference pro ženy s vyšším BMI, a tím pádem i s větším poprsím.“


Výsledky výzkumu: Muži z rozvojového Kamerunu a Namibie preferovali spíš velká prsa, muži z Česka a Brazílie preferovali spíš prsa střední velikosti. Podle Havlíčka to může souviset s chudobou a nepředvídatelností životních podmínek. Muži napříč kulturami se ale shodli na tom, že preferují pevná ňadra. Podle vědců to může souviset s věkem. Respektive s tím, jestli už žena prošla menopauzou a tím pádem už je neplodná, nebo ne. Není ale prokázané, že by pevnost vypovídala také o zdravotním stavu ženy.

Z praktické, aplikované stránky tento a podobné výzkumy můžou pomoci v pochopení, jak fungují partnerské vztahy. Poznatky se dají teoreticky uplatnit třeba při vztahových terapiích. Dřívější studie prokázaly, že ženy s větším poprsím mají vyšší hladinu estrogenu a estradiolu. To jsou hormony, které mají vliv na plodnost. Výzkum Jana Havlíčka ale ukázal, že preference v rámci velikosti jsou dost různé. A liší se to i napříč kulturami. Vyplynulo to z odpovědí 267 mužů z Česka, Brazílie, Kamerunu a Namibie, kteří se účastnili výzkumu.

Jak výzkum probíhal? Respondentům byly klasicky ukázány obrázky a bylo zaznamenáno, která prsa se jim líbí víc. Existují ale i sofistikovanější způsoby. Vědci z novozélandského Wellingtonu sledovali reakce mužů na poprsí pomocí oční kamery. A zjišťovali, na jaká prsa dokáží muži zírat déle. K jejich překvapení zjistili, že mužům v tomto případě na velikosti nezáleží. Na prsa různých velikostí se dívali zhruba stejně dlouho.

autoři: ono , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.