Aktivity extremistických stran klesají a schopnost získat podporu upadá, říká politoložka

22. květen 2017

Extremisté loni v Česku uspořádali 308 akcí, což bylo o jednu víc než v roce 2015. Počet trestných činů spáchaných radikály loni meziročně klesl o 32 na 143. Obecně pak platí, že extremisté všech proudů mají problém překonat osobní spory a své působení koordinovat. Máme důvod k optimismu?

„Dlouhodobě ano,“ říká politoložka z Masarykovy univerzity Petra Vejvodová. Data vyplývají z výroční zprávy o extremismu za rok 2016, kterou bude příští týden projednávat vláda.

„Když se podíváme na výroční zprávy, tak trend je takový, že aktivity klesají a schopnost se projevovat na pravicovém i levicovém extremistickém spektru a získat podporu ve společnosti je spíše na úpadku,“ vysvětluje Vejvodová.


V případě České republiky se děje to, že část rétoriky i agendy přebírají mainstreamové politické strany, což ubírá na síle extrémních politických stran, protože volič nebo sympatizant takových postojů raději podpoří mainstreamovou politickou stranu než tu, která je označena za extremistickou.Petra Vejvodová

Na extrémní pravici byla podle zprávy aktivnější Národní demokracie, Dělnická strana sociální spravedlnosti naopak zaostávala. Podle Vejvodové to je proto, že DSSS dlouhodobě trpí tím, že není schopná uchopit témata a problémy, které česká společnost řeší.

Podpora extremistických stran, které se účastní voleb, je podle politoložky stabilní a nejsou to velká čísla – podporuje je jen několik tisíc lidí.

Odborníci se podle zprávy bojí, že extremistické prvky začne přejímat i politický mainstream. Petra Vejvodová se domnívá, že k tomu už dochází. „Mohli jsme to vidět třeba v případě migrační krize, která se řešila v posledních letech, kdy rétoriku extrémních pravicových stran převzaly mainstreamové politické strany. Mohli jsme to vidět v případě ODS, která k tomuto konkrétnímu tématu zastávala stejné postoje, jako zastávají krajně pravicové politické strany na západě.“

Poslechněte si celý rozhovor s Petrou Vejvodovou >>
autor: všt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.