Američané hledají silného lídra, říká k volebním debatám mediální manažerka Jill Geislerová

18. říjen 2016

Předvolební průzkumy ve Spojených státech přisuzují Hillary Clintonové pětiprocentní náskok před Donaldem Trumpem. Odrážejí zvláště reakci voličů na Trumpovo obvinění ze sexuálních skandálů – nově z údajného obtěžování během Dne matek na Floridě. Trump je označuje za dílo soupeřky a jí nakloněných médií.

Florida patří mezi nerozhodnuté státy, takzvané swing-states. I letos to tam vypadá na těsný souboj, Hillary Clintonová tam vede jen o 3 %.

„Floriďané si uvědomují, že na nich záleží. Jsou tu velké skupiny, které mají tendenci volit nezávislé kandidáty, mnozí volí demokraty, menší část republikány. Je tu také stárnoucí populace. A lidé berou volby vážně. Bohužel tu také bývají často volební skandály. Asi si pamatujete, jak tady v roce 2000 špatně spočítaly hlasy, jindy se musel posouvat termín registrace k volbám,“ říká místní novinář Al Tompkins.


Tyto volby jsou jiné, než ty dřívější, to si uvědomují lidé tady na Floridě, stejně jako Američané z New Yorku nebo Kalifornie. Na Floridě možná budou volby těsnější, než se před pár měsíci mohlo zdát. Vypadá to ale, že Florida bude opět volit demokraty. Nepředpokládám, že by se z ní stala republikánská bašta. AL TOMPKINS

Někteří američtí voliči se stále nezaregistrovali. Tompkins není přesvědčen o tom, že by to výrazně ovlivnilo volby – kdo se nechtěl zaregistrovat, tak to stejně neudělá. Upozorňuje, že za pozornost stojí volební účast mladších voličů, a kromě nich můžou být pro výsledek voleb důležité i hlasy věřících Američanů.

Rozhodnou věřící voliči?

To potvrzuje Terry Mattingly, autor vlivného sloupku „On Religion“: „Hodně nábožensky založených lidí má dnes potíže přijít k volbám. Z pohledu konzervativních křesťanů jde o negativní volbu v obou případech – o volbu mezi playboyem Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou, která desítky let patřila k ultraliberálním politikům. Jsou frustrovaní a naštvaní.“

Na Floridě je bohatý elektorát židovského vyznání, který tíhne k demokratům. Latinos také, kromě Kubánců. V Orlandu můžou výsledek voleb ovlivnit tamní evangelikální skupiny, jinde početní ateisté nebo agnostici. Terry Mattingly říká, že zvláště vedení republikánů věřícím voličům moc nerozumí.

Hillary Clintonovou a Donalda Trumpa čeká třetí volební debata. Jill Geislerová, zkušená mediální manažerka, kouč a moderátorka jedné ze senátních debat míní, že už z předchozí debaty je patrné zaměření kandidátů na konkrétní skupiny voličů: „Když sledujete výroky obou kandidátů, i přes rozdílné důrazy je patrné, že Američané hledají silného lídra. Pojetí síly se ale u příznivců obou kandidátů výrazně liší. Ti, kdo podporují Donalda Trumpa, tíhnou k protekcionismu. Vznáší obavy z imigrace nebo daňových podvodů. Příznivci Hillary Clintonové od ní očekávají ochranu menšin, ochranu žen nebo lidí různé barvy pleti. Donald Trump víc zdůrazňuje vnější hrozby: terorismus, migraci. Hillary Clintonová více ty vnitřní: infrastrukturu, důvěru menšin k policii, ochranu menšin, přístup ke vzdělání.“

autoři: mam , jpr
Spustit audio