Analytik ke schválení protikuřáckého zákona: Po EET špatná zpráva pro malé vesnické hospody

9. prosinec 2016

Poslanci v pátek 9. prosince na druhý pokus odhlasovali návrh takzvaného protikuřáckého zákona. Česká republika byla poslední zemí Evropské unie, která neomezovala možnost zapálit si cigaretu v restauraci.

Hospody podle schváleného zákona nebudou smět zřizovat ani oddělené kuřárny. Tabákový kouř by měl úplně zmizet také z barů, vináren nebo kaváren. Zákon začne platit od května příštího roku.

Už teď si hospodští stěžují na úbytek zákazníků, kteří si pro pivo raději zajdou do obchodu. Podle nezávislého analytika Petra Hlinomaze se ale dají najít příklady pozitivního i negativního dopadu takové normy. Negativní byl například ve Velké Británii, kde došlo k poklesu počtu hospod přibližně o 10 tisíc v průběhu čtyř let.


Kdybychom sledovali počet spotřebovaných cigaret na jednoho obyvatele České republiky, tak zjistíme, že od roku 2013 soustavně stoupá, pohybuje se kolem 2 tisíc cigaret. I společnost Philip Morris ve své pololetní zprávě ukázal, že trh cigaret vzrostl meziročně o 4,6 %. Takže nezáleží tolik na absolutní výši daně, protože výrobci se dokáží přizpůsobit, dokáží nabídnout menší cigarety, které jsou cenově dostupné, takže i když v jednotkách počet stoupá, mohou být menší. PETR HLINOMAZ

„U nás je zajímavé, že se zákon kombinuje i s elektronickou evidencí tržeb, byť ta začíná fungovat teď, a nebude lehké rozlišit efekt těchto dvou jevů. Řekl bych, že se to smíchá a asi to není dobrá zpráva pro ty menší vesnické hospody – zátěž spojená s EET plus zákaz a jeho kontrola. Myslím ale, že tam bude snaha o nějaký kompromis, protože ten fenomén kouření není možné škrtnout jedním slovem v zákoně, nebo nějakým paragrafem,“ myslí si Hlinomaz.

Ten také říká, že počet kuřáků v České republice podle některých studií zejména ze zdravotnické oblasti klesá. Ke konci roku 2015 bylo na základě šetření kolem 2,2 až 2,4 milionu aktivních kuřáků. Trh je ale podle něho silný a dokáže se přizpůsobit.

autoři: bum , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.