Andor Šándor: Pachatel se evidentně inspiroval útokem v Nice

20. prosinec 2016

Nájezd nákladního vozu do davu lidí na německém vánočním trhu v Berlíně byl zřejmě teroristický útok. Němečtí vyšetřovatelé předpokládají, že řidič vůz navedl úmyslně. Dnes ráno to uvedla na Twitteru berlínská policie. Také ministr vnitra nejlidnatější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger dnes uvedl, že na základě dosavadních informací vychází z toho, že na berlínském vánočním trhu se odehrál „teroristický útok“.

Bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby, bezpečnostní analytik a poradce Andor Šándor vidí v tomto případě inspiraci útokem v Nice. Nemyslí si ale, že by se tento způsob stal primární volbou možných útočníků. „Každý z těch, kteří nás chtějí napadnout, to udělá způsobem, který mu je nejbližší, který umí ovládat. Někteří si umí obstarat spíše kamion než zbraně, kdo si umí obstarat zbraně, půjde touto cestou. Nechtěl bych se nechat dotlačit k nějakému šablonování,“ vysvětluje Šándor.


Poslechněte si speciální vysílání Českého rozhlasu Plus a Radiožurnálu, které bylo věnováno tomuto tématu. Poslouchejte zde >>

Úřady dosud sice oficiálně neoznámily, že šlo o úmyslný útok, přesto tomu podle ministra vnitra Thomase de Maizièra hodně indicií nasvědčuje. Navíc řidič vozu, kterého policie dopadla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten, je podle zdroje agentury DPA z bezpečnostních kruhů Afghánec nebo Pákistánec.

Andor Šándor říká, že předcházet takovým útokům je velmi složité. Německá policie měla prý nějaké indicie, ale je otázka, odkud a jak byly důvěryhodné. „Žijeme v otevřené, liberálně demokratické společnosti, ve které máme dvě možnosti – buď se zavřeme všichni doma a ten život nebude k žití, nebo budeme žít tak, jak žijeme, s vědomím, že tu terorismus je, byl tu s námi a bude tu s námi. Naše bezpečnostní a policejní složky nejsou a nemohou být v takových počtech, aby nás byly schopny ochránit před všemi projevy kriminality, nejen terorismu.“

Podle ministra vnitra Milana Chovance posiluje česká policie s okamžitou platností bezpečnostní opatření u míst s vysokou koncentrací osob. Sejde se také takzvaná zpravodajská skupina, která by mohla rozhodnout o zvýšení stupně ohrožení terorismem.

autoři: vlk , jpr
Spustit audio