Angela Merkelová přijíždí do Prahy. S premiérem promluví i o dálnici D 8, říká Tomáš Prouza

25. srpen 2016

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová dnes přijíždí na oficiální návštěvu Prahy. Spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou z ČSSD zavítají na pracoviště ČVUT, kde je naplánovaná schůzka s představiteli českých a německých výzkumných institucí a firem z oblasti aplikovaného výzkumu a digitalizace průmyslu. K dalším bodům jednání bude patřit mimo jiné i modernizace dopravní infrastruktury, která spojuje obě země, a evropské bezpečnostní otázky.

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy si Angela Merkelová vybrala Prahu pro zvláštní návštěvu proto, že považuje Českou republiku za významného partnera. S premiérem Bohuslavem Sobotkou se tak setká hned dvakrát – dnes v Praze a zítra ve Varšavě.


Angela Merkelová je na politickém turné po Evropě před chystaným summitem Evropské unie v Bratislavě v polovině září. Týden zahájila jednáním s italským premiérem a francouzským prezidentem v Itálii. Do Česka přijíždí po dvoudenní návštěvě Estonska, po návštěvě Prahy pokračuje do Varšavy na setkání premiérů Visegrádské čtyřky. Ještě tentýž den se v Berlíně setká s premiéry severských zemí a týden zakončí schůzkou s představiteli Rakouska, Bulharska, Chorvatska a Slovinska. Se všemi chce jednat o budoucnosti EU poté, co si z ní Velká Británie odhlasovala odchod.

Agendě dominují praktické otázky: ekonomická, dopravní a vědecká spolupráce. „Budeme se chtít soustředit na lepší železniční propojení – rychlostní železnice přes Drážďany na Berlín, modernizace propojení na Mnichov a kancléřku Merkelovou také bude zajímat, kdy se obnoví provoz na dálnici D 8, protože je to jedna z významných tepen na Německo,“ říká Tomáš Prouza a dodává, že by k plnému zprovoznění mělo dojít před koncem tohoto roku.

Důležitá je podle Prouzy i modernizace ekonomiky – je nutné, aby německé firmy modernizovaly nejen své domovské závody v Německu, ale i závody v Čechách, abychom, slovy Tomáše Prouzy, nebyli montovnou pro levnou pracovní sílu. Téma migrace se určitě zmíní, ale bude součástí větší debaty o bezpečnosti.

Jaká témata budou dominovat zítřejší schůzce Angely Merkelové se zástupci zemí Visegrádské čtyřky? A proč se v Praze sejde i s prezidentem Milošem Zemanem? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Prouzou, nebo rovnou hodinový speciál věnovaný návštěvě kancléřky Angely Merkelové v Praze. Vysíláme na Českém rozhlase Plus od 10 do 11 hodin.

autoři: Daniela Vrbová , jpr
Spustit audio