Babiš podnikal s pomocí politiků. V kauze Čapího hnízda ho dohání vlastní minulost, tvrdí komentátor

16. říjen 2017

Ani období dosluhující koaliční vlády se neobešlo bez obvinění některých jejích představitelů. V kauze Čapí hnízdo se policie zabývá aktivitami předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka v souvislosti s čerpáním evropské dotace. Je na načasování policejní žádosti krátce před volbami něco zvláštního? „Působí to divně. Ale je v podstatě jedno, jestli ta žádost přijde měsíc před volbami, nebo po nich. Problém tam věcně je, policie ho nevytvořila nějakou machinací nebo spojováním nespojitelného,“ říká investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

„Celou kauzu odstartovalo anonymní trestní oznámení z roku 2015, které policii dalo perfektní návod, jak se v té kauze orientovat. Bylo zřejmé, že ten člověk rozumí právu i čerpání evropských dotací,“ dodává Kmenta.

Důkazy podle něj veřejnosti i policii poskytl sám Andrej Babiš a jeho okolí. „Vyčerpali dotaci určenou pro malé a střední podnikatele, svými dalšími kroky ale ukázali, že to od samého počátku bylo zamýšleno pro velký podnik a oni si jen chtěli shrábnout padesát milionů korun,“ tvrdí novinář magazínu Reportér.


Hosty speciálu byli:
- Jaroslav Kmenta, novinář magazínu Reportér
- Vojtěch Blažek, novinář serveru Seznam Zprávy
- Jaroslav Spurný, novinář z týdeníku Respekt
- Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu


Vypadá to, že policie má nabito. Ovšem je to kauza na hraně. Bylo by příliš odvážné ji odložit, ale zároveň není jisté, že někdo bude nakonec odsouzen. Policie staví na papírech, což je složitější, než kdyby měla odposlechy.Vojtěch Blažek

„Jako novinář si vzhledem k indiciím a důkazům můžu dovolit psát o dotačním podvodu. Z hlediska práva je to ale složitější, protože je třeba dokázat úmysl. V tom má policie velký problém,“ podotýká Jaroslav Spurný z Respektu.

Preference neklesají

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana kauza Čapího hnízda narušila obrázek, který o sobě Andrej Babiš šířil, tedy že on je jediný spravedlivý a poctivý.

„Dobíhá ho vlastní minulost. On měl problémy, o kterých by se dalo mluvit, byť třeba ne v trestněprávní rovině. Působil mimo politiku, ale byl s ní velmi provázán. Nelze se divit, že jeho rétorika vyvolala protireakci a objevil se dobře informovaný anonym,“ upozorňuje.

(Ne)věřme Šumanovi

Jaroslav Kmenta

Hnutí ANO přesto zůstává jasným favoritem voleb a jeho preference neklesají. Nezahýbaly s nimi ani nahrávky, které zveřejňoval twitterový účet s názvem Julius Šuman. Podle nich se Babiš snažil ovlivňovat média a získávat informace z policejního vyšetřování.

„My novináři jsme stavěni před dilema, co s tím. Reakce na poslední dávku Šumana, což byly dokumenty z banky, která ručila za úvěr Čapímu hnízdu, už byla opatrnější. Větší média se je snažila už ověřovat,“ připomíná Vojtěch Blažek ze serveru Seznam Zprávy.

Podle Hartmana není možné tyto informace ignorovat už proto, že se objeví na sociálních sítích a budou na nich žít svým životem. „Role médií je tyto věci analyzovat a dávat do souvislostí,“ uzavírá.

Jak se loňská reorganizace elitních policejních sborů podepsala na práci vyšetřovatelů? Poslechněte si celý speciál >>
autoři: ert , bum
Spustit audio