Babiš požádal o své vydání kvůli mediální štvanici. Budeme hlasovat proti, říká poslankyně ANO

19. leden 2018

Sněmovna v pátek rozhodne o vydání poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Premiér i šéf poslanců hnutí se vyslovili pro své vydání a totéž doporučil i mandátový a imunitní výbor. Navzdory tomu ale budou ostatní poslanci ANO hlasovat proti. „Víme, že ve Sněmovně nemáme dostatečnou sílu a oba poslanci budou vydáni, přesto chceme dát jasný signál, že s takovým postupem nesouhlasíme. O jejich trestním stíhání máme velké pochybnosti,“ říká poslankyně Taťána Malá (ANO).

Připouští, že o vině a trestu má rozhodovat soud. Mandátový a imunitní výbor, jehož je Malá místopředsedkyní, má ale zkoumat, zda se někdo prostřednictvím trestního řízení nesnaží ovlivňovat zákonodárnou moc.

„My tyto pochybnosti máme a budeme o tom dnes ve Sněmovně hovořit. Důvodů je celá řada,“ tvrdí Malá. Zároveň připomíná, že od roku 1993 Sněmovna nevydala patnáct poslanců. Naposledy v roce 2013 poslankyni Zuzanu Kailovou z ČSSD, která byla stíhána pro předraženou zakázku.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek souhlasí, že vydání není nic automatického. Mandátový a imunitní výbor ale rozhodl, že neexistují důvody pro uplatnění imunity. „Podrobně jsme to zkoumali. Kolegové z ANO se pokusili zkompromitovat vyšetřovatele pozváním nepravomocně odsouzeného pána. Mám dojem, že je zde snaha kriminalizovat policii a vyšetřování znevěrohodnit,“ soudí člen výboru.


Voliči dali Andreji Babišovi a Jaroslavu Faltýnkovi jasný mandát a nikdo by neměl neprávem zasahovat do jeho výkonu.Taťána Malá

Michálek také nerozumí postoji hnutí ANO, kdy Andrej Babiš vyhlašuje, že se nechá vydat, ale jeho poslanci pro to nebudou hlasovat. „Buďto pevně neřídí svou stranu, nebo je to jen gesto a ve skutečnosti nechce být vydán, protože se bojí trestního stíhání,“ uvažuje.

„Andrej Babiš k tomu byl dotlačen mediální štvanicí, hnutí ANO trvá na tom, že by neměl být vydán. Důkladně jsme se seznámili se spisem, hovořili se státním zástupcem i vyšetřovatelem a vyslechli oba pány. Na nás to opravdu vytváří dojem, že jde o politicky motivovanou kauzu,“ zdůrazňuje Malá.


Všichni občané mají rovné postavení, žádný miliardář nemá privilegium, aby nebyl stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu.Jakub Michálek

Věc považuje za kampaň, za kterou stojí ostatní politické strany nespokojené s výsledkem voleb. „Říkat, kdo další za tím stojí, by byla čirá spekulace. Ve spise mi chybí jakékoli důkazy a k tomu se přidávají i další věci. Bohužel jsem vázána mlčenlivostí,“ dodává.

„To je argument vycucaný z paty u nohy. Na otázku, kdo vykonává tlak na zákonodárnou moc, odpoví, že to jsou poslanci opozičních stran, kteří jsou sami zákonodárci. Ať uvede konkrétní osoby, které vykonávají nezákonný nebo podezřelý tlak na parlament,“ vyzývá Michálek.

autor: bum
Spustit audio