Bartoš, Semelová nebo Wilders. Stíhat nebo nestíhat tyto lidi, abychom jim nepřinesli větší popularitu?

9. prosinec 2016

DISKUZE. Bylo protimarocké skandování na mítinku nizozemského politika Geerta Wilderse za hranou přípustného chování ve slušné společnosti? Na téma svobody slova diskutují dokumentaristka Apolena Rychlíková a šéfredaktor časopisu pro svobodu jednotlivce Laissez Faire Martin Pánek.

„Mámě nějakou rovnost před zákonem. Minimálně to dodržovat a vymáhat by nemělo být komplikované. Nejčastěji je to jen bohapusté šíření sexismu a rasismu a jiných xenofobních názorů, které ještě ti lidé, kteří je šíří – nejčastěji jsou to různě privilegovaní jedinci v naší společnosti – vydávají za nějaký disidentský boj," říká dokumentaristka Apolena Rychlíková.


Aktuálně: Nizozemský soud uznal krajně pravicového politika Geerta Wilderse vinným z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti. Trest mu ale neuložil / zdroj: ČTK

„Většina bojovníků proti tzv. politické korektnosti jsou akorát sprosťáci, kteří si chtějí nějak ospravedlnit to, co říkají a nemají pro to žádné jiné ospravedlnění. Nicméně nerozumím tomu, proč by to mělo být trestné, a proč by dokonce za to měli lidé chodit do vězení,“ myslí si Martin Pánek.

K čemu došlo? Geert Wilders na otázku, zda chtějí v zemi více Maročanů, vyzýval ke skandování hesla „méně, méně“. Odpovědí následně bylo, že se politik o to postará. Jako příklad uvádí moderátor Jan Bumba, že u nás nedávno na demonstracích bylo zaznamenáno i nošení šibenic na protest proti přijímání uprchlíků.


K antisemitismu jsme citlivější, v důsledku toho, co se v Evropě stalo. K hanobení migrantů častěji naskakujeme na otázku svobody slova.Apolena Rychlíková

„Evropská tradice je od té americké odlišná. Musíme se na to vždy dívat v kontextu, a to do jaké míry ta svoboda slova ohrožuje svobody dalších lidí, kteří se ve svobodném prostoru vyskytují,“ myslí si Rychlíková s tím, že otevřené šíření rasismu považuje za něco, co jde proti principům demokracie. Soud je podle ní jedna z posledních instancí, která by měla zasáhnout.

Martin Pánek

Připomíná soudní řízení s Martou Semelouvou, která hanobila odkaz Milady Horákové a možnost využívat represi schvaluje.

Svobodu slova nemáme, abychom se bavili o počasí

„Pan Wilders nepřijde do vězení a jen dostane pokutu, pokud bude odsouzen. Jen to vede k tomu, že v předvolební kampani bude populárnější. Proč bychom nemohli mít svobodu slova i pro názory, se kterými nesouhlasíme?“ ptá se host Českého rozhlasu Plus Pánek.

Poslechněte si debatu obou hostů vysílání >>.

autoři: bum , bar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.