Barva auta souvisí s osobností řidiče, dokazuje studie. Na jaké odstíny si dát pozor?

28. březen 2017

Barva auta prozrazuje charakter řidiče. Samozřejmě to neplatí u aut služebních nebo půjčených, ale i když se častokrát tváříme, že barva takzvaně nejezdí, pak podvědomě si vybíráme odstín, který je nám nejbližší. Souvislostmi mezi barvou automobilů a osobnostními charakteristikami jejich majitelů se nedávno zabývala studie renomovaného Pantone Color Institute.

Automobilky nabízejí kromě základní palety další desítky barev, které pomohou individualizovat vzhled jejich výrobků podle přání zákazníků. Lidé si barvy opravdu užívají. Ženy, ale i muži.

Tradičně bývají jasné a syté barvy (jako například ohnivě červená či kanárkově žlutá) spojovány s osobami mladistvého ducha, sportovně založenými, nejednou však i agresivními. Rafinovaná zabarvení, jako jsou křiklavě zelená či naopak tmavě modrozelená, mají ostatním sdělit, že mají co do činění s člověkem estetického založení. Barvy jemně pastelové či neutrální zase demonstrují povahu vyrovnanou, často si zakládající na luxusu. Tmavé odstíny jsou v oblibě u lidí vyrovnaných, osobnostně silných, zakládajících si na sofistikovaném způsobu života. K těmto výsledkům došel na základě dlouholetých zkušeností svých expertů Pantone Color Institute.

Například žluté auto si podle výsledků studie kupuje člověk radostný a přátelský, tmavě zelený vůz vyjadřuje tradici a vyrovnanost, zatímco jasně modrý věrnost, klid a spolehlivost. „V každém případě barva leccos napovídá o osobnosti jeho majitele a také o tom, jak chce být vnímán okolím,“ uvádí Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Do závislosti se podle expertů dá shrnout i souvislost barvy s nehodovostí. Při povinném denním svícení se však rozdíly poněkud zmenšují. Kritickou dobou pro méně barevně výrazná auta je proto soumrak a svítání, kdy řidiči zapomínají přepínat na potkávací světla, aby byli dobře vidět ze všech stran.

A tady pak barva hraje roli, jak potvrzuje analýza Monashské univerzity v Austrálii, kde nemají povinnost svítit přes den. Tmavá auta bourala častěji, dodává Budský.

A která barva je podle výzkumu nejviditelnější a tedy i nejbezpečnější? Je to limetková zelenkavě-žlutá barva, která se i proto začíná objevovat na autech Integrovaného záchranného systému. Zatím na sanitkách, ale doporučovaná je i pro hasičská auta.

Barvy aut
autor: evk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.