Bitcoin se vrací k normálu. Investice opět mají smysl, hodnotí výkyvy specialista

6. únor 2018

Od začátku roku prochází trh kryptoměn výraznými výkyvy. Jen během minulého týdne klesla hodnota všech měn o více než třetinu. Celý trh tak ztratil více než 180 miliard dolarů. Vůbec nejvíc se propadla cena digitální měny bitcoin.

K propadu přispěl mimo jiné tlak regulačních úřadů na omezení těchto platidel. IT specialista a poradce Kryptofondu v oblasti těžby a zabezpečení Michal Gröh se ale domnívá, že příčin poklesu ceny bitcoinu je několik.

„Nenazval bych to poklesem. Nazval bych to návrat do normálu, protože cena bitcoinu vystřelila obrovsky rychle, byla tam silně cítit spekulativní složka. Pokud se budeme bavit o základní ceně bitcoinu, ta nemůže přesáhnout při výkonu sítě, jaký je teď, šest nebo šest a půl tisíce dolarů. Všechno navíc bylo jen krásné pozlátko,“ vysvětluje Gröh.


Po návratu do průměru je investice zase v pořádku, bitcoin si sedá a teď to má smysl.Michal Gröh

Cena bitcoinu byla podle jeho názoru hodně přemrštěná, šla zbytečně ryhle nahoru a korekce bude návrat do průměru.

I se současnou cenou je ale bitcoin pro investory stále zajímavý. „Díky návratu do průměru je možnost relativně dobře zainvestovat, protože kdo nastoupil na 18 nebo 20 tisíci dolarech do bitcoinu, tak to byl člověk, který nerozumí kryptoměnám a trhu a teď na tom silně krvácí. Po návratu do průměru je investice zase v pořádku, bitcoin si sedá a teď to má smysl,“ popisuje specialista.

Současná cena také podle něho neznamená ztrátu důvěry v bitcoin. Navzdory poklesu ceny trh stále roste a vidět v kryptoměně jen tu spekulativní složku je špatně.

Některé banky ve Spojených státech a v Británii zakázaly používání kreditních karet na nákup digitálních měn. I takové regulace jsou podle Gröha přirozené a je to reakce bank na to, že jim odchází část kapitálu.

autoři: mmk , jpr
Spustit audio