Boj o Hrad je reality show. Výkony v debatách budou důležitější než politika, tvrdí politolog Jelínek

23. listopad 2017

Sociální demokracie před prezidentskými volbami nepodpoří konkrétního kandidáta, řekl ve středu její úřadující předseda Milan Chovanec. Podle něj není v ČSSD vůle k tomu, aby se jednolitě postavila za jednoho z uchazečů o Hrad. Ministr vnitra dodal, že se stranická podpora přeceňuje a kandidáti o ni navíc příliš nestojí. Prezidenta Miloše Zemana považuje za favorita voleb, rozhodnutí ale nechává na voličích.

„Kandidáti se celkem logicky od politických stran odtahují, vzhledem k jejich nízké důvěře ve společnosti. U sociálních demokratů je ta odtažitost dána především osobou současného prezidenta. ČSSD už skoro desetiletí svádí bitvy o vztah k Miloši Zemanovi, který stranu štěpí. Po těchto volbách se k tomu navíc přidalo to, že se strana programově i personálně hledá,“ říká politolog Lukáš Jelínek.

Pokud by zde byl kandidát blízký levému středu s šancí oslovit voliče, mohlo by to podle Jelínka pomoci k restartu středolevé politiky. Podobně tomu za jistých okolností může být v případě Mirka Topolánka na pravici. ČSSD ale aktuálně řeší mnohem závažnější problémy.


Sociální demokraté teď opravdu nejsou ve stavu, kdy by mohli vygenerovat vlastního nebo spřízněného kandidáta.Lukáš Jelínek

„Přímá volba zjednodušila politický střet. Odehrává se před námi reality show, ve které více záleží na výkonech kandidátů v předvolebních debatách než na jejich politické kompetenci,“ všímá si politolog z Masarykovy demokratické akademie.

Miloše Zemana považuje za kandidáta radikálního politického tábora, jehož elektorát se výrazně překrývá s hnutím ANO, KSČM a SPD. „Otázkou je, jestli se do druhého kola dostane umírněný a konsenzuální kandidát jako Zemanův protipól, nebo podobně vyhraněný Mirek Topolánek,“ upozorňuje Jelínek.

Voliče zajímá osobnost, ne politika

Podle politologa Daniela Kroupy by kandidátům stranická podpora škodila v případě, že by přicházela od jediného subjektu: „Pokud by levicové a pravicové strany podpořily jednoho kandidáta, tak by mu to pomohlo. To ale nelze očekávat. Většinu navíc mají strany populistické, nebo jako hnutí ANO odmítající tradiční politiku.“

Prezident Miloš Zeman

Politická témata zajímají jen malou část voličů, pro většinu je důležitější osobnost kandidáta. „Lidé prezidenta vnímají jako reprezentanta státu a chtějí osobnost, ze které je cítit síla, ale zároveň má i reprezentativní ráz,“ tvrdí politolog z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Za nejdůležitější úkol pro případného nového prezidenta považuje napravení mezinárodního postavení České republiky. „Naši spojenci nás vnímají jako nespolehlivého partnera, který si rozehrává své vlastní hry. Měl by je přesvědčit, že jsme seriózní partner, a pomoci nám získat lepší postavení v Evropské unii,“ zdůrazňuje Kroupa.

Naopak Jelínek klade důraz především na dodržování ústavy. „Voliči se budou rozhodovat podle vnitropolitických aspektů než těch zahraničních. Byť to spolu souvisí, protože pokud by byl zvolen radikálnější kandidát a vznikla vláda opřená o extrémní politické strany, potom bych se i já obával o naši zahraničněpolitickou orientaci,“ uzavírá.

autor: mmk
Spustit audio