Boj prezidentských kandidátů na síti. Jak si vedou?

14. leden 2016

Jedním z kanálů pro získávání hlasů v prezidentských volbách USA jsou sociální sítě. Z 25 kandidátů jich tam ale boduje jen pět.

„Nejaktivnější je na sociálních sítích miliardář a mediální magnát Donald Trump. To není žádným překvapením. Loni se nejvíce mluvilo o jeho kampani a kontroverzních výrocích, třeba že Ameriku je potřeba uzavřít muslimům,“ uvádí Marián Vojtek, editor sociálních sítí Českého rozhlasu Plus.

Donald Trump – v průměru 10 000 nových fanoušků denně

„Za rok Trumpovi přibylo na Facebooku tři a půl miliónu nových fanoušků a skoro 3 milióny nových followerů na Twitteru. Interakcí na Twitteru, tedy retvítů, odpovědí nebo lajkování pak měl 17 miliónů. Zmínek pak bylo mezi všemi uživateli Twitteru přes 10 miliónů,“ popisuje Marián Vojtek.

Bernie Sanders – vítěz na Twitteru

„Sanders sice tvítoval méně. V období od července do prosince to bylo přes dva tisíce tvítů – zatímco Trump jich poslal přes 3 a půl tisíce – ale měl mnohem více interakcí. Sanders ho porazil na celé čáře,“ říká Vojtek.

Logo

Karikatury prezidentských kandidátů. Jsou sociální sítě jen nástrojem zviditelnění nebo místem pro seriózní politickou diskuzi?

Clintonová, Cruz, Carson

Aktivní na Twitteru za Trumpem a Sandersem pak byla Hillary Clintonová, Ted Cruz a Ben Carson. Zajímavost pro srovnání: Clintonová loni získala dokonce více nových followerů než má celkem senátor Sanders - má jich 5 miliónů, zatímco Sanders přes milión. Clintonová však z pěti nejsilnějších kandidátů měla podle Social Bakers nejméně interakcí se svými fanoušky.

„Statistiku ovšem ovlivňuje další podstatný fakt, že příspěvky na Facebooku a Twitteru mohou být podpořené reklamou, a tím se dostanou k většímu publiku a k většímu zapojení. Kolik takových příspěvků nebo tvítů bylo zaplacených, se asi nedozvíme,“ uzavírá Marián Vojtek.

autoři: mvo , bar
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.