Britská velvyslankyně v Praze: Je v českém zájmu dál obchodovat bez bariér

19. leden 2017

Britský ministr zahraničí Boris Johnson varoval evropské lídry, aby „nemlátili“ Británii za její odchod z Evropské unie. Mnozí evropští politici a média se ale po vystoupení premiérky Theresy Mayové k brexitu shodují na snaze udržet s Brity i nadále kontakt. Jak podotkla německá kancléřka Angela Merkelová, je optimistkou i proto, že evropské vlády budou své kroky konzultovat s byznysem.

Britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová v rozhovoru pro Český rozhlas Plus navázala na vyjádření premiérky Mayové mimo jiné reakcí na obavy britské opozice a evropských médií z režimu nízkých daní v Británii nebo z odlivu investorů.Ptala se Martina Mašková.

Martina Mašková: Jaké reakce na sdělení premiérky Mayové o brexitu považujete za klíčové?

Ráda bych věřila, že bylo dost pozitivních reakcí, protože v jejím vystoupení bylo hodně dobrých zpráv. Premiérka jasně ohlásila, že Británie odejde z EU, ale zároveň chceme s unií uzavřít nové strategické partnerství.

MM: Ale to bude dost obtížné bez setrvání v jednotném trhu, ne?

Premiérka jasně sdělila, že Británie bude pokračovat v plánovaném odchodu z Evropské unie. Že také dobře rozumí tomu, že unie své čtyři svobody (pohybu, osob, zboží a kapitálu) považuje za nedělitelné. Proto ohlásila, že nechceme zůstat součástí jednotného trhu, ale že zároveň chceme co nejlepší dohodu s EU.


Přejeme si co nejvolnější režim pro britské a české firmy, které operují na vzájemných trzích. Ten je přece určitě v zájmu nás všech. Británie je čtvrtý největší exportní trh pro české firmy, v českém zájmu je proto dál s ní obchodovat bez bariér. A to je i britský zájem. JAN THOMPSONOVÁ

MM: Co to bude znamenat v praxi?

Co nejméně bariér v pohybu zboží a služeb. Přejeme si co nejvolnější režim pro britské a české firmy, které operují na vzájemných trzích. Ten je přece určitě v zájmu nás všech. Británie je čtvrtý největší exportní trh pro české firmy, v českém zájmu je proto dál s ní obchodovat bez bariér. A to je i britský zájem. Chceme tedy co nejvíce volného tržního prostředí, ale zároveň akceptujeme, že už nemůžeme být součástí jednotného evropského trhu. To souvisí s výsledkem loňského britského referenda, v němž se britská veřejnost jasně vyslovila. Nebudeme tedy moci pokračovat v té formě svobodného pohybu osob, jaká dnes panuje mezi členskými státy unie.

MM: Omezení svobody pohybu bude asi vyvolávat nejvíc debat. Jaké aranžmá to tedy bude znamenat po odchodu z Evropské unie? Jaké Británie preferuje?

To ještě nebylo přesně stanoveno. V této chvíli ještě neznáme detaily imigrační politiky. Budeme ale i dál otevřeným státem přijímajícím lidi, kteří prospívají naší ekonomice. Dál chceme přijímat talentované lidi. Jsme otevřená ekonomika, která stojí o kvalifikované lidi, a to se týká i Čechů. Máme hodně českých profesionálů, kteří přispívají britské ekonomice. Jenže nemůžeme pokračovat jako dosud. Čísla příchozích jsou tak velká, že to neúměrně zatěžuje naše veřejné služby. Čistý migrační přírůstek je víc než 300 000 osob za rok. To je jako přijmout každý rok město velikosti Brna. I dál chceme přijímat v Británii talentované lidi, evropské i české studenty, a budeme hledat takové uspořádání, aby v tom šlo pokračovat. Velmi nám záleží na tom, abychom garantovali práva pro Čechy i další občany EU, kteří už v Británii jsou, jakmile budeme mít zajištěna práva pro Brity, kteří žijí v EU. Premiérka dala včera jasně najevo, že si přeje, aby k tomu došlo co nejdřív.

MM: Znamená toto nastavení, že pro méně kvalifikované lidi, včetně Čechů, bude přístup do Británie obtížnější?

Uvidíme, jak to vláda nastaví. Jasné poselství, které vyslali lidé v referendu, je, že chtějí mít kontrolu nad imigrační politikou. Jak to bude vypadat, se teprve ukáže. A ještě dodávám – nejvíce se mluví o obchodu, my ale chceme s členskými státy EU i širší partnerství než jen ekonomické. Chceme se zeměmi, jako je ČR, úžeji spolupracovat například na bezpečnosti, zahraniční politice, obranné politice, sdílení zpravodajských informací, boji proti kriminalitě a terorismu. Britské armádní jednotky přispívají výrazně evropské kolektivní bezpečnosti a my to chceme ještě víc prohloubit. To by mělo být součástí strategického partnerství. Na to klademe důraz. Musí to být tzv. „win-win“ situace, tedy oboustranně výhodná situace jak obchodně, tak i v jiných oblastech.

Theresa Mayová

MM: Některé komentáře po projevu premiérky Mayové se zmiňují o tom, že bankovní srdce Evropy se přesune z Londýna spíš do Frankfurtu. Máte z toho obavy? Probíhá o tom debata v britských vládních kruzích?

Zatím žádné odchody z londýnské City nebo zpomalení velkých investic neprobíhají. Cítím to tak, že evropské firmy nebudou chtít přijít o přístup k finančním službám City. Je to mimořádně atraktivní finanční centrum. A to se týká i investic...

MM: Ohledně strategie, jak přitáhnout firmy a investory – je možné, že Británie výrazně sníží daně, aby přitáhla investice? I proto se němečtí kolegové ptali britského ministra financí, zda nebudete chtít být daňovým rájem.

Musíme počkat, jak se situace vyvine a jaká opatření budou nastavena po britském odchodu z EU. Záleží také na podmínkách, jaké budou nastaveny, a na postupu dalších evropských zemí. Samozřejmě, že vždycky existuje možnost snížit daně, aby zůstala ekonomika konkurenceschopná, ale já se spíš těším na ambiciózní dohodu o volném obchodu, která umožní co nejsvobodnější výměnu. V takové situaci nebude potřeba dělat výraznou změnu britského ekonomického modelu.

MM: Opravdu ne? Ministr financí takovou možnost avizoval.

Vždycky existuje taková možnost, když nebude možné se dohodnout. To ale není priorita britské vlády. Chceme pokračovat v co nejsvobodnějším vzájemném obchodě, na bází současného stavu. Nebylo by racionální to dělat jinak. Je to v zájmu britských, českých i jiných evropských firem, všech našich ekonomik.

autor: mam
Spustit audio