Britská veřejnost se teroristickými útoky znervóznit nenechá, říká Jiří Přibáň k výbuchu v Manchesteru

23. květen 2017

V britském Manchesteru po výbuchu na koncertě zpěvačky Ariany Grande zahynulo nejméně 22 lidí, dalších 59 je zraněných. Česká republika je ve styku s partnery z Velké Británie a vyhodnocuje informace, řekl ve speciálním vysílání Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Zatím žádná informace nesměřuje k tomu, že by České republice hrozilo nebezpečí nebo ohrožení. V současné době nemáme žádnou informaci, že by se útok jakkoli týkal České republiky. U nás stále platí stupeň bdělosti, stupeň ohrožení teroristickou hrozbou 1, a zatím není důvod přistupovat k vyšším opatřením,“ doplňuje Chovanec.

Čtěte také

Budou se ale monitorovat velké akce a koncerty, které se budou konat v Praze i na jiných místech republiky.

Očitá svědkyně ve vysílání popsala, že v hale, kde se koncert konal, nebyla žádná viditelná bezpečnostní opatření. Podle Milana Chovance si dostatečnost nebo nedostatečnost opatření musí vyhodnotit britská strana. „My se snažíme, aby stát byl partnerem akcí a aby lidé měli oprávněný pocit jistoty. Bohužel, útoky osamělých vlků jsou velmi těžko předvídatelné.“

Profesor Jiří Přibáň z univerzity v Cardiffu odhaduje, že útok bude mít značný vliv na předvolební atmosféru. Všechny strany zatím přerušily svou volební kampaň. Útok bude podle Přibáně klíčovým tématem následujících týdnů.

„Nepochybně se bude hovořit v první vlně o posílení bezpečnostních opatření, o tom, jak dále zasahovat proti extremismu, nebo proti těm, kteří se vracejí ze Sýrie, proti sympatizantům tzv. Islámského státu, a bude se také hovořit o tom, jestli bude třeba změnit protiteroristické zákony,“ predikuje Přibáň.

autoři: jap , jpr
Spustit audio