Bublan: Informace o útoku v Manchesteru mohla uniknout i z Bílého domu

26. květen 2017

Idylický vztah mezi Spojenými státy a Velkou Británií narušil únik informací z vyšetřování manchesterského atentátu. Přes americké tajné služby se do novin dostalo jméno útočníka i obrázky částí nálože, kterou vrah odpálil. Co to znamená pro další vyšetřování?

„Únik až tak závažný není, jsou to informace, které neměly být utajeny navěky. Spíš to narušilo vzájemnou důvěru a ochotu předávat si informace,“ myslí si senátor František Bublan z ČSSD.

Zdroj bude těžké odhalit

S tímto hodnocením nesouhlasí novinář týdeníku Respekt Ondřej Kundra. „Je to závažné z toho důvodu, že britská policie chtěla dělat zátahy proti dalším podezřelým. Předčasné vyzrazení informací z vyšetřování je mohlo varovat. Nasvědčuje tomu způsob, jak o tom Britové mluvili. Detaily ale samozřejmě nikdo z nás nezná.“


Cílem teroristů je vnést do společnosti strach a chaos. Což je možné například tehdy, když budou média zaplavena miliony článků o útoku.Ondřej Kundra

Podle Bublana je nyní důležité zjistit, odkud informace unikly. Jestli ze zpravodajských služeb, nebo třeba přímo z Bílého domu, který od služeb dostává svodky. „Doufám, že se to někdy dozvíme. Bude to ale velmi obtížné, protože novináři nebudou chtít svůj zdroj prozradit,“ dodává.

Nešlo o cílený únik

Nenesou svůj díl viny právě i média? Podle Ondřeje Kundry novináři nemuseli vědět, že zveřejnění může nějak ohrozit vyšetřování.

„I o tom je v takových případech nutné přemýšlet. Když se ale dnes podíváte do médií, tak v nich jsou desítky článků o teroristických útocích. A je otázka, jestli musíme znát každý detail, a to co nejrychleji. Myslím, že nemusíme.“

V některých případech ale může docházet i k cíleným únikům z tajných služeb, protože si od toho slibují dosažení nějakého cíle. Například vyprovokovat pachatele k nějakému jednání či reakci. „V tomto konkrétním případě ale určitě nebylo v zájmu Britů, aby informace unikla,“ uzavírá novinář.

autor: bum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.