Češi v Británii: České školy bez hranic

30. květen 2016

Jedním z největších zastánců setrvání Británie v Evropské unii jsou ostrovní univerzity. Ty mají obavu, že by jim v případě odchodu Britů z Evropské unie „vyschnul“ přísun finančních prostředků na vědu a výzkum, stejně jako by velmi pravděpodobně klesl počet studentů z členských zemí Evropské unie, včetně Čechů. Odchod Spojeného království z EU by se ale dotknul fungování i dalších vzdělávacích institucí, jako třeba České školy bez hranic v Londýně.

Pro oblíbené místo setkávání české komunity by případný brexit znamenal pohromu, myslí si ředitelka a zakladatelka České školy Zuzana Jungmanová:


Sledujte s námi další souvislosti týkající se blížícího referenda (23. 6. 2016), které rozhodne, zda Britové vystoupí nebo nevystoupí z Evropské unie. Celý měsíc se podrobně tématu věnujeme ve vysílání i na webu Českého rozhlasu Plus.

„Tím, jak se rozšiřujeme, tak potřebujeme více učitelů. Spolupracujeme s českými univerzitami – ten chod školy, který teď díky výměnným stážím funguje skvěle, by byl velice komplikovaný. Další věc je finanční, protože část grantů čerpáme z EU.“

Podle Zuzany by případný brexit, který by pro ni osobně mohl znamenat předčasný odjezd z Británie, byl tvrdou ranou pro zahraniční komunity a jejich vzdělávací aktivity, které fungují na základě mezinárodní spolupráce a různých stáží.

Univerzita v Lancasteru

Univerzita v severoanglickém Lancasteru patří k tomu nejlepšímu, co britské vysoké školy nabízejí. I když by univerzita měla čistě teoreticky zůstat apolitická, vedení školy se rozhodlo veřejně vystoupit proti možnému odchodu Británie z EU.

„Náš výzkum velmi závisí na tom, jak dobře dokážeme spolupracovat s evropskými partnery. Mělo by to dopad na celý region,“

Radka Newton je šéfkou mezinárodního oddělení Management School Lancasterské univerzity

Radka Newton je šéfkou mezinárodního oddělení Management School Lancasterské univerzity. Ta se zavázala, že v případě tzv. brexitu studentům z Evropské unie, kteří už na univerzitě jsou, nebo se na ni hlásí, zachová školné v současné výši.

„Myslím si, že celý sektor univerzit o tom bude jednat, jak se k tomu budeme stavět dál. Ale asi potom jakýkoli nový student by byl vystaven vyšším poplatkům,“

Nepochybuje o tom, že by odchod z EU hrál do karet kvalitním evropským konkurentům Lancasteru a dalších britských univerzit :„Ohrozilo by to naši pozici. Studenti už nyní mají možnost si vybrat mezi školou v Lionu nebo mezi Lancasterem,“ říká.

Na akademické půdě se Radka Newton nesetkala s nikým, kdo by vystoupení podporoval. Pro ni osobně ale prý myšlenka odchod Británie z Evropské unie není tak zásadní. Podle ní by se obyčejní lidé v nové konstelaci dokázali brzy zorientovat a posunout dál.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.