Češi v Británii: Zdravotnictví by bez zahraničních lékařů a sester nemohlo fungovat

30. květen 2016

Příliv nové pracovní síly ze zahraničí do tohoto odvětví nepoleví ani v případě, že si Britové v referendu odhlasují odchod z Evropské unie. O pohled českých zdravotníků v Británii na případný brexit se v dalším díle našeho seriálu zajímal Jiří Hošek.

„Potkal jsem přítelkyni, která byla z jiné země. Ten výzkum bych v té jiné zemi asi dělat nemohl. V té době jsem dělal medicínu a dotáhl jsem to až na obvodního lékaře,“ říká Petr Valášek, praktický lékař, který pracuje v severoanglickém městečku Northwich


Čeští lékaři a zdravotní sestry představují ve Spojeném království velmi žádanou pracovní sílu. Pacienti si cení jejich odborné zdatnosti a nadřízení zase spolehlivosti. Britské veřejné zdravotnictví se bez zahraničních posil neobejde. Většina nemocnic pořádá nákladné náborové akce, často i mimo země Evropské unie. Jak by se tahle křehká realita mohla případným odchodem Británie z EU změnit, a co na samotné referendum říkají čeští zdravotníci? Další díl seriálu našeho ostrovního zpravodaje Jiřího Hoška.

Praktický lékař, který pracuje v severoanglickém městečku Northwich. Vystudoval medicínu v Praze, a v Británii se napřed věnoval výzkumu.

Po chvilce přichází na pohotovost pokrývač, který si stěžuje na bolest pravého oka. Petr Valášek mu z něj posléze vytahuje malý kousek kovové špony. Mezi jednotlivými úkony český lékař vysvětluje, že ho téma červnového referenda zatím dost míjí.

„O politiku se moc nezajímám. Já se snažím, to co dělám, dělát tak, aby mě to těšilo,“ dodává.

To Marii Dubskou, zdravotní sestru na jednotce intenzivní péče v londýnské nemocnici Hammersmith možnost tzv. brexitu dost děsí, stejně jako apatie jejích kolegů k historickému hlasování:

„Devadesát procent z nich je buď z Indie nebo z Filipín. Takže je moc nezajímá otázka brexitu. Sice mají britský pas, královně slouží, ale to, jestli zůstane Británie v Evropě, to jim je celkem jedno, když se jich ptám“

Nedostatek kvalifikovaných lékařů

Londýnský urolog Erik Havranek vidí v případném odchodu Spojeného království z Evropské unie určité výhody. Nemyslí si nicméně, že k tomu dojde. Erik, který od malička žil s rodiči v cizině, si myslí, že by brexit mohl částečně vyřešit problém nedostatku kvalifikovaných lékařů ve veřejném zdravotnictví.

Zastánci odchodu Británie z EU argumentují tím, že přistěhovalci vytvářejí neúměrný tlak na britské školství a právě zdravotnictví. Erik Havranek potvrzuje, že imigranti skutečně představují vysoké procento jeho pacientů.

Poslechněte si celou reportáž londýnského zpravodaje Jiřího Hoška, nebo si přečtěte 23 otázek a odpovědí k britskému referendu o vystoupení z Evropské unie.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio