Češi vyhlížejí spasitele, který vše zařídí. Dříve to byl Klaus, dnes Babiš, tvrdí politolog Pehe

23. říjen 2017

Zažila Česká republika běžné volby, které mají své vítěze a poražené? Nebo přelomové hlasování, které definitivně změnilo politickou scénu, jak jsme ji znali po roce 1989? „Běžné hlasování to určitě nebylo, protože poprvé od roku 1989 zvítězily antisystémové strany,“ připomíná politolog Jiří Pehe. Ve vítězném hnutí ANO navíc spatřuje výraznou spasitelskou dimenzi. Češi podle něj totiž čas od času podléhají přeludu, že přijde někdo, kdo všechno ví a zařídí.

„Počátkem devadesátých let to byl Václav Klaus, trvalo deset let, než nadšení opadlo a ukázalo se, že to mělo spoustu problémů. Nyní má podle třetiny voličů zemi zachránit Babiš. A bude to dělat tak trochu s pomocí vlády silné ruky,“ dodává.

Podobné tendence Pehe vidí například i ve Spojených státech, kde zvolili Donalda Trumpa. V časech globalizace se mnoho lidí cítí ohroženo a hledají ochranu. Babiš je trochu jiný v tom, že nabízí silné modernizační téma, Trump slibuje návrat do minulosti.


Demokracie je komplikovaná a člověk musí porozumět základním pravidlům. A to hodně lidí nedělá.Petr Pithart

Podle někdejšího českého premiéra a bývalého senátora Petra Pitharta z KDU-ČSL byly volby protestem proti systému, především pak soudní moci, policii a státním zastupitelstvím. „Lidé akceptovali Babišovo heslo, že všichni kradou. Řekli si, že on sice také není svatý, ale je třeba tomu učinit přítrž.“

Problém přehnaných očekávání

Zdůrazňuje také, že lidé měli od demokracie přehnaná očekávání. „Zvlášť když se jim nakukalo, že se tady v roce 1989 odehrála revoluce. Ne, bylo to vyjednané předání moci. Lidé čekali nemožné, a tak se dostavilo rozčarování. Přestali se věnovat politice, čtyřicet procent se rozhodlo koho volit v posledním týdnu. Jak to pak má vypadat,“ uzavírá.

Jiří Pehe

„Demokracie není jednoduchý systém. Česká společnost je obecně málo vzdělaná oproti zemím, kde populismus výrazně neuspěl, například Skandinávie nebo Německo. Ve školách se má učit, jak demokratický systém funguje a co od něj očekávat. Nelze mít přehnaná očekávání,“ přitakává Pehe.

autor: bur
Spustit audio