Česká Wikipedie slaví 15 let a více než 380 tisíc hesel

3. květen 2017

Před 15 lety, 3. května 2002, vznikla česká Wikipedie, internetová encyklopedie, bez které by si leckterý informací chtivý uživatel internetu zoufal. V ní si v češtině můžete přečíst celkem 380 tisíc článků. Celý projekt je financován jen z příspěvků dobrovolných dárců.

U zrodu české mutace stál Miroslav Malovec z Brna. Byl prvním českým redaktorem a správcem, který překládal úplný základ. „To byly ty nápisy, které vidíte na obrazovce, všechny pokyny a tak dále,“ vzpomněl v Dnešním Plusu pionýr české verze populární online encyklopedie.


Na projektu se také významně podílí čeští senioři. Třeba prostřednictvím skenovacích dílen, kdy naskenují přinesené fotografie nebo diapozitivy. „Pak je společně nahráváme do Wikimedia Commons, velké sestry Wikipedie. Fotky jsou potom přiřazeny k jednotlivým článkům na Wikipedii. Většinou jde o fotografie starých budov, náměstí, starých tradic nebo fotografie slavných předků a podobně,“ popsala Gabriela Boková.

„Českou Wikipedii píše mnoho uživatelů, ale nejsou aktivní všichni a pořád. V tuto chvíli víme, že máme více než 2000 aktivních editorů,“ upřesnila manažerka vzdělávacích aktivit spolku Wikipedia Česká republika Gabriela Boková.

Jak důvěryhodné jsou informace z Wikipedie? Například profesor Václav Pačes nerad vidí, když studenti v seminárních pracích online encyklopedii citují, ale pro zorientování se v tématu ji považuje za dobrý zdroj.

„Některá hesla jsou velmi kvalitní, ale stoprocentní jistota, že je vše správně, tu stále chybí,“ upozornil pedagog.

Na internetu můžete objevit i Necyklopedii. Ta vypadá podobně, ale jde o satirický web, který Wikipedii paroduje. A i tato humorná verze existuje ve více jazykových mutacích.

autoři: mkk , oci
Spustit audio