České zbraně v rukou cizích režimů. Zbrojili jsme, pokud benefity převážily rizika, říká Vondra

27. červenec 2016

Lidská práva nebo zbrojní průmysl jako dobrý byznys? Podle nevládní organizace Nesehnutí, čeští politici hází ideály často za hlavu a pomáhají vyzbrojovat nejrepresivnější režimy světa. Podporuje Česko svými zbraněmi války a dává střelivo přímo do ruky samotných diktátorů, nebo je kritika ze strany nevládních organizací přehnaná?

„Vycházíme z výročních zpráv ministerstva průmyslu a obchodu a z dat, která zveřejňuje, kde jsou seznamy zemí, kde naše zbraně končí. A mezi těmi zeměmi jsou takové, které hrubým způsobem porušují lidská práva – země jako Saudská Arábie, Egypt a Vietnam,“ uvádí Peter Tkáč, aktivista hnutí Nesehnutí.

Vidí problém v tom, že se Česká republika zavázala dodržovat pravidla společná pro postoj Evropské unie a ty zavazují členské státy proti vývozu zbraní do zemí, kde hrozí, že budou použity pro vnitřní represi. Odvolává se také na mezinárodní smlouvu o obchodu se zbraněmi.


Ta dichotomie – zbraně nebo lidská práva – ta je úplně falešně postavená. To vůbec takto není. Zbraně nejsou problém, problém jsou lidé, kteří ty zbraně používají. Pokud je používají v rozporu s obecně používanými normami. Alexandr Vondra


Byznys nebo lidská práva? Ochrana lidských práv by měla mít větší váhu při tom rozhodování. Peter Tkáč, Nesehnutí

Alexandr Vondra, bývalý vládní ministr, na to ve vysílání reaguje: „Česká politika vyzbrojovala státy, pokud dospěla k názoru, že benefity převáží nad riziky. To je všechno dané určitými mezinárodními ujednáními,“ říká pro Český rozhlas Plus.

Vondra považuje vývoz zbraní do země jako Egypt jako spornou věc, ale nevidí v tom jednoznačné odmítnutí. „V případě Egypta máme všichni zájem na stabilitě poměrů a to se v posledních letech daří – tam bych zásadní problém neměl.“ Dává za příklad Srí Lanku, ve které podle něj i zbraně z České republiky se podílely na současném stavu. „V rukou legitimně zvolených orgánů mohou přispět ke stabilizaci poměrů a rozvoji země.“

Tkáč na to reaguje: „Na Srí Lance byl vybojovaný mír, ale za cenu obrovských masakrů, které páchala vládní strana. V roce 2009 tam docházelo k etnickým čistkám… jejich vláda nepovolila vyšetřování OSN událostí z roku 2009, ve kterém hráli roli i české zbraně.“

autor: msp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.