Česko se může stát čínskou bránou do Evropy, říká sinolog k česko-čínskému investičnímu fóru

15. listopad 2016

Pražský hrad hostí akci, která by podle organizátorů měla přinést investice v řádech desítek miliard korun. Až do středy se v sídle českého prezidenta koná česko-čínské investiční fórum. Na fóru se představí i detaily iniciativy nová Hedvábná stezka 21. století. Právě ta má vést k užší spolupráci zemí střední a východní Evropy s Čínou.

Česko by podle vedení Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce mohlo v této skupině hrát hlavní roli. Jsme pro Čínu skutečně branou do Evropy? Nebo je to spíš zdvořilostní fráze, kterou slyšela většina středoevropských zemí? I o tom mluví sinolog Ondřej Kučera z Univerzity Palackého.

„Česká republika má mít v projektu dopravní infrastruktury v rámci nové Hedvábné stezky status koncové stanice. V tomto ohledu tak skutečně můžeme hovořit o jakési bráně do Evropy," říká Ondřej Kučera.

Stabilizovat čínskou ekonomiku

Projekt nové Hedvábné stezky představuje jeden z klíčových cílů současné čínské nomenklatury. „Pro čínskou ekonomiku a stabilitu čínské politiky je obchod momentálně jasně klíčovým faktorem. Je důležité udržet stávající obchodní příležitosti. Stabilizovat a udržet současné obchodní trasy," popisuje sinolog.

Ve jménu Hedvábné stezky

Projekt nové Hedvábné stezky se skládá ze dvou cest - pozemní a vodní. K suchozemské části patří zejména budování lepšího železničního spojení mezi Evropou a Čínou, prioritou námořní části je zabezpečení důležitých dopravních uzlů, kromě kontroly a investic například v oblasti Suezského kanálu. Právě sem spadá i koncept kanálu Dunaj-Odra-Labe. Jeho výstavbu, jako možný investiční stimul, podporuje i český prezident Miloš Zeman.

Projekt Hedvábná stezka 21. století a skupina 16+1

Běh na dlouhou trať

Ondřej Kučera vidí možnou budoucnost obchodní spolupráce s Čínou například v potravinářství. „Vidím zde potencionál i v oblasti exportu českých výrobků do Číny. V dalších oblastech se jedná zejména o možnost exportu moderních technologií v energetice. Spolupráce s Čínou ovšem zůstává během na dlouhou trať, je potřeba i politická podpora. Určitá opatrnost je tak stále na místě," upozorňuje na závěr Kučera.

autoři: rkr , Martin Ocknecht
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka